Biblioteken i Luleå tar fram en ny handlingsplan
På torsdag bjuder biblioteken i Luleå in allmänheten till diskussion kring den nya biblioteksplanen som utarbetats under året. Redan nu finns planen tillgänglig för begrundan och den bjuder på några nyheter.
Biblioteket är den verksamhet i Kulturens hus som lockar flest besökare.Foto: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
I år har sista handen lagts vid Luleås biblioteksplan och just nu befinner det sig ute på remissrunda innan beslut tas efter årsskiftet.
Därför bjuder nu biblioteken in allmänheten till en offentlig hearing kring förslaget i Kulturens hus, Olga Bardh-rummet, på torsdag. Där kan man diskutera förslaget, som redan finns tillgängligt digitalt på kommunens hemsida och i fysiskt form på biblioteken.
Planen sträcker sig från 2010 till 2015 och har utarbetats av en grupp personer från olika områden som kultur, politik och näringsliv. För en ny sak i förslaget är att man vill jobba ännu mer på att locka fler aktörer till biblioteket - inte bara för bokläsning utan även utbildning, möten, upplevelser och andra typer av arrangemang.
Det i sin tur leder också till att biblioteken enligt planen vill jobba ännu mer på integrering.
- Vi har ett väldigt gott exempel i och med Herstön som har sitt projekt Integrera mera. Det hoppas vi ska kunna sprida sig till andra filialer också. Biblioteket har alla möjligheter att vara en mötesplats för människor som kanske inte har tillgång till internet, eller som läser tidningar på andra språk, säger kulturchefen Åke Broström som också är tillförordnad bibliotekschef under en rekryteringsperiod.
Hertsö bibliotek har bland annat satsat ordentligt på ett medläsarprojekt, där frivilliga hjälper personer som håller på att lära sig svenska med språkförståelse. Medläsarprojektet hoppas man nu enligt biblioteksplanen ska kunna utvecklas ytterligare även på andra bibliotek.
I övrigt satsar man mycket på unga läsare. Bland annat ska fler bibliotekarier specialisera sig på barnböcker. Dessutom vill man arbeta mer på samarbetet mellan bibliotek och skola.
- Vi hoppas kunna starta bokbussar speciellt med barnböcker som stöd för skolbiblioteken, säger Broström.
Men den största utmaningen för biblioteken är utan tvekan att hänga med i den tekniska utvecklingen.
- Vi är alla överens om att boken alltid kommer att finnas, men det finns också fler och fler alterantiv som gör sitt intåg, säger Broström.
Nuförtiden finns inte bara böcker att låna, utan även skivor och filmer. Internet är ett självklart "referensbibliotek" för biblioteksbesökarna och dessutom är man van att kunna välja i vilken form man vill tillgodogöra sig kunskapen. Tryckt version, e-bok eller ljudbok är bara några av alternativen. För funktionshindrade ska möjligheterna också utökas; till exempel vill man satsa på ett ljudindex som fungerar som ett litet ljudklipp som talar om vilken bok man har i handen om man har synnedsättning.
- Det är klart att biblioteken ska ha tillgång till alla dessa nya möjligheter och medier. Det blir en hel del investeringar men jag hoppas att vi kan göra dem. Vi måste kunna vara med i matchen, säger Broström.
Matchens mål: Att bli den bästa mötesplatsen för invånare i Luleå kommun.
- Biblioteket engagerar folk och är en viktig samhällsfunktion, avslutar Broström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!