Det är inte de stora och mäktiga vi är beroende av för vår överlevnad. Inte näringslivets atleter eller politikens högröstat tvärsäkra förkunnare. Nej, det är de små, de riktigt små. Häromkvällen kunde vi se dem i en tv-dokumentär, för den handlade om bin och humlor.
Där satt vi liksom häpna över det vi fick se och veta. Utan bin och humlor blir hyllorna i livsmedelsbutikerna tomma, Utan pollinering inga växter och utan växter inget foder till djuren och utan foder till djuren får människorna inget kött i grytan. Nåja, säger väl den som inte såg dokumentären. Bina och humlorna finns ju, så vaddå?
Ja, i den naturliga naturen, men inte i det industrialiserade odlingslandskapet. Där finns inga naturliga bin och inga naturliga humlor. I USA fraktas bisamhällen på långtradare runt delstaterna för att pollinera blommorna på de jättelika odlingarna.
De är hemlösa, skjutsas från den ena jätteodlingen till den andra. På resan tar de med sig och sprider de för bina dödliga parasiterna som de får en chans att också ge sig på de bofasta, vilda bina och de lokala biodlarnas honungsbin.
Sedan stryker många bin med bara av resan, av att ständigt förflyttas. De som trots allt överelever detta utsätts för giftet som odlaren sprider för att ta död på skadedjur.
Det handlar inte bara om Amerika. Europa är inte bättre. I Slovakien finns en stor avelsfabrik för humlor, anpassade för de europeiska industriodlarna. I dokumentären fick vi se hur tillverkningen går till och se hummelbon som levereras färdiga till växthusen. Som små Älvsbyhus. Det är bara att öppna dörren så kommer de arbetsvilliga arbetarna ut.
Och sådana humlor sedan. Humlor har ju päls, men dessa specialanpassade humlor kan också arbeta i kyligare klimat än de vilda bröderna och systrarna i Skandinavien, i svalare svenska växthus och på kyliga svenska odlingar. Och när de gjort sitt åker hela hummelboet med invånare i sopbilen, slit och släng.
Men sedan var det ju detta med tungan. De slovakiska industrihumlorna har kortare tunga. Svenska forskare pekar på risken att dessa specialhumlor tar över och slår ut våra egna humlor. Då är det farväl till våra klöverängar, för de kräver långtungade humlor.
Nej, det räcker inte med att vi som konsumenter får veta livsmedlens ursprungland. Nu måste vi få veta vilka bin och humlor som pollinerat tomatblommorna.