Mitt i Malmberget står statyn Gruvgubben. Utanför kommunhuset i Gällivare står skulpturen Same. Det är inget speciellt för just Gällivare, att det är männen som huggs i sten, gjuts i brons och ställs på piedestal och sockel. Bara var tionde skulptur i detta land föreställer en kvinna, alla andra föreställer män.
Därför är det helt riktigt att lyfta fram kvinnorna i Malmberget när gruvsamhället avvecklas och dess historia kartläggs.
Tidningen Amelia undersökte 2008 Sveriges statyer av kända personer och kom fram till att det fanns många kommuner som bara hade manliga statyer, bland dem Boden, Övertorneå och Kalix. Haparanda kunde ståta med 100 procent kvinnliga statyer, den av fotografen Mia Green.
Sedan finns det ju statyer av anonyma kvinnor och anonyma män. Kvinnorna är då ofta mer eller mindre oklädda, värnlösa, medan männen tillåts posera kraftfullt, i hatt och rock.
Gällivare och andra kommuner i Norrbotten har kvinnor i historien som förtjänar att bli statyer. Agda Rössel (1910-2001) är en av dem. Hon föddes med efternamnet Jäderström i Kilvo järnvägsstation.
Hon blev Sveriges FN-ambassadör 1958, handplockad av utrikesminister Östen Undén, och den första kvinnan på en chefsposition i FN. Under tiden som FN-ambassadör verkade Agda Rössel bland annat för avskaffat dödsstraff och mot kvinnlig omskärelse.
Naturligtvis förtjänar Agda Rössel en avbildning i brons eller i huggen sten i en av Gällivares parker. Gärna i kommunhusets park där Allan Wallbergs staty Same nu finns. Det finns ett förslag från 2012 där sex designstudenter förvandlade den anonyma och trista kommunhusparken till en inbjudande oas med Same som central punkt. Där behövs det också Agda, med portfölj och inte handväska.
Jan Bergsten