Det är när tekniken möter konsten som något annorlunda kan uppstå. I Piteå blir resultatet något som kallas Artificial Body Voices, som svenskt uttryckt handlar om hur kroppen kan skapa konstgjorda röster.
Det är en dansföreställning som bjuder på tekniska överraskningar. Den största är dansaren Robocygne, som redan nått världsrykte som den förste roboten som dansar.
- Det är fritt att tolka om det är en han eller en hon. Namnet är franskt och betyder robotsvan. Robocygne är en blandning av svarta svanen, vita svanen och trollkarlen, så den är allt, både onda och den goda, säger koreografen Åsa Unander-Scharin.
Hon har utvecklat den dansande roboten i samarbete med robotikprofessorn Lars Asplund på Mälardalens högskola i Västerås. Det är den första robot som ska besitta förmågan att väcka känslor och få människor att gråta.
Men hur lär man en robot att dansa?
- Jag har dansat med Robocygne och alla rörelser har sedan spelats in. Nu fick jag rätta till nackrörelsen lite när den böjde huvudet fel, säger hon efter förhandsvisningen.
Det är ingen soloföreställning den gör. För första gången kommer den att dansa med två mänskliga varelser, Lisa Hennix och Moa Autio. För dem är det nytt med så mycket teknik i dansen.
- Det går bra, men jag har aldrig tidigare dansat med så mycket teknik inblandad och har fortfarande inte riktigt koll på allt. Men det börjar komma, säger Lisa Hennix.
Och det handlar inte bara om att rätta dansstegen efter robot-Nurejev. Black Box-scenen i Acusticum är fylld med annan teknik. Förutom videoprojiceringar som visar dansrörelser på flera dukar, får dansarna med rörelser skapa ljud och rytmer. Det är en kamera i taket som registrerar rörelserna och datateknik förvandlar rörelserna till ljud. Resultatet blir interaktivt, dansaren påverkar ljudet men ljudet påverkar också dansaren.
Och som om det inte räckte, en bit över scengolvet finns Carl Unander-Scharin från Kungliga operan i Stockholm och med sin speciella operahandske på höger hand. När han sjunger kan han styra olika stämmor med den elektroniska handsken, dirigera en hel kör som bara utgår från hans egen röst. Hans röst blir många röster.
- Jag har en hel kör i min hand. Det är nog en bra beskrivning, säger han.
Der blir tre föreställningar i Piteå av Artificial Body Voices. Efter varje föreställning bjuds publiken in på scenen. Alla får vara nya i baletten och testa det interaktiva scenrummet, dansa fram sin egen musik.
Den avancerade scentekniken gör det svårt att turnera med föreställningen. Om allt går vägen kommer föreställningen att visas i Sveriges television och om ett år på någon av Stockholms scener. Föreställningen är en samproduktion mellan Scen- och sinnesproduktion, Dans i Nord/Danspoolen och Luleå tekniska universitet.
Att förse dansen och musiken med avancerad teknik är inget nytt i Piteå.
- Hösten 2007 gjorde vi en utställning med namnet Opera megatronica med interaktivt sjungande träd. Det var gjort i koppar och sjöng Händel när man rörde sig, säger Åsa Unander-Scharin.