Från Henning Mankells Skåne till Åsa Larssons Lappland. I den nya antologin Deckarnas svenska landskap kartlägger några av Sveriges främsta experter deckarnas geografi – och tipsar om mordhistorierna i ditt egna landskap.
Det blir allt svårare att besöka Ystad utan att tänka på kriminalitet, mord och korruption. Till kommunens stora glädje: Broschyren "I Wallanders fotspår" lockar på turistbyrån, bussturen "Wallander i landskapet" väntar på stationen och söker du på Ystad i telefonen är appen "In the footsteps of Wallander" ett av toppresultaten.
Mankells författarskap är också typiskt för en av de svenska deckarnas starkaste traditioner: det lokala perspektivet. Det menar Kerstin Bergman, ledamot i Svenska Deckarakademin och redaktör för den nya antologin Deckarnas svenska landskap.
– Landskapsskildringen är en av de riktigt stora inriktningarna i den moderna svenska kriminalromanen. I dag har nästan varenda liten ort fått sin egen deckare, säger Kerstin Bergman.
Den som vill läsa om ett mordmysterium i sin egna hemtrakter kan sannolikt finna råd i Deckarnas svenska landskap. Den bohuslänska fiskarvardagen i Camilla Läckbergs Isprinsessan, Karin Walhbergs skildringar av Smålands glasbruk i Glasklart och Norrbottens tysta skogar i Majvor Müllers Mordplats Raitajärvi är bara några exempel på de lokala perspektiven i boken.
Men varför vill vi läsa om mord i våra egna hemtrakter?
– Det klassiska svaret är att det är tacksamt att ställa det hemtama och vackra mot det mörka och onda. Men det handlar också om igenkänning. I en värld där mycket förändras snabbt finns en trygghet i det bekanta, och en nostalgi om ett folkhem som man kanske kände fanns mer förr.
Att ha en ortsförfattare är förstås inte dåligt för orten heller, vilket Stockholms Stig Larsson-vandringar och Noras Maria Lang-turer tecken på. Internationellt har Agatha Christie och Sherlock Holmes lockat turister i årtionden, och Kerstin Bergman tror att vi kommer se mer och mer av detta även i Sverige på grund av den starka svenska deckarvågen.
– Min personliga favorit är Aino Trosells Dalarna. Hon jobbar med gruvnäringen, landskapet och det som göms och syns i samhället. Berättelsen gestaltas på flera nivåer när historien och landskapet kopplas samman i hennes böcker. Det är verkligen jätterolig läsning, säger Kerstin Bergman.