Det doftar inte bara kaffe om happeningen Kahviland i Konsthallen den närmaste veckan. Det doftar också tryckfärger när Grafiska sällskapet firar 100 år med XIV Grafiktriennalen. Konsthallen är fylld med 181 grafiska verk av 87 konstnärer, av dem en norrbottning: Brita Weglin, Luleå.
Ett stort urval brukar också innebära hög kvalitet. Det är en jurybedömd utställning och juryn fick ta ställning till 1 600 grafiska verk framställda av 445 konstnärer.
- Det blev en hård gallring, säger Jöran Österman, utställningskommissarien.
Så mycket som möjligt har beretts plats.
- Vi har hängt de mindre verken i tre rader. Alla uttagna konstnärer ska få plats även om alla deras antagna verk inte ryms, säger Konsthallens chef Svenolof Halvares.
Och det stora urvalet kan förväntas ge resultat. Det som finns på Konsthallens väggar representerar grafikens många olika uttrycksformer, till och med på bildskärm.
- Det här är gräddan av Sveriges nu verksamma grafiker, säger Halvares.
Utställningskommissarien är lite försiktigare.
- Det här är bland det bästa av svensk ny grafik man kan se, men det finns säkert fin grafik också bland de verk som inte antogs, säger Österman.
Det är storskalig grafik och liten grafik, den äldsta konstnären är född 1928 och den yngsta 1986 och grafiken har alla möjliga former.
- Det här får ses som en politisk kommentar, en bild av Sveriges nya folkdräkt, säger Jöran Österman om skyltdockan med en folkdräkt präglad av den nya tidens internationella rörlighet.
Att trycka på kläder är också grafik, men det är första gången tryck på kläder finns representerat i Grafiktriennalen. Banbrytaren heter Ulrika Thorén och hennes verk har det passande namnet Neverland, folkdräkt i tiden.