Den svåra debuten

Den första avgörande. Den andra svåra. Att tro sig kunna reparera en undermålig debut är svårt. Så det gäller att inte slarva med debuten. Tyvärr gör många det.

Vånda. Envishet är bara en många tillgångar som krävs för att lyckas som författare.

Vånda. Envishet är bara en många tillgångar som krävs för att lyckas som författare.

Foto: Janerik Henriksson

Kultur och Nöje2014-07-18 03:08

Det har aldrig varit enklare att ge ut böcker. Många är kallade, långt ifrån alla kommer undan med en hygglig debut. Det är alltför lätt att gena i kurvorna – men det tar läsaren och recensenten oftast ingen hänsyn till. En mindre lyckad debut är svår att ta igen. Eller som det sägs: Man är sin debut.

Idag kan många göra ett val: En rundresa i Asien eller att på egen hand ge ut en bok. Det kostar ungefär lika mycket. Valet är ens eget.

Vid egenutgivning är det dock lätt hänt att spara in på ”extra kostnader” i form av redaktionellt arbete och korrekturläsning. Det lönar sig dock inte i längden.

Du riskerar att få recensioner där just detta påpekas: Att ditt syfte var lovvärt, men frånvaron av redaktör och korrekturläsare gör att din bok lämnar mycket övrigt att önska.

Det ges ut tusentals böcker varje år. Långtifrån alla blir recenserade. Om din bok recenseras så syns den och därmed också dess brister. Din bok ska alltid kunna mäta sig med många andra böcker. Att finna ursäkter för grodor och korrekturfel duger inte. Bästa medicinen är att låta produktionen ta tid och att inte snåla på, till exempel, korrekturläsning.

Du är din sämste korrekturläsare. Därför behöver din text andras granskning. I samråd med redaktör och korrekturläsare har du därmed möjlighet att lägga en sista, men nödvändig hand vid ditt manus.

Var tredje svensk drömmer om att ge ut en bok. Det kan med andra ord bli ont om plats i startfältet.

Många är kallade, många när drömmen. Men endast du kan skriva din bok.

Du är trädet och skogen.

Förlagen drömmer fortfarande om en Ulf Lundell-debutant. Någon som skriver en bärande generationsroman. Det vore dumt att ens fundera i de banorna. Du är inte Ulf Lundell. Undvik att härma någon annan.

Skriv på ditt sätt.

Hitta ditt språk.

Din ton.

Etablerade författare kan ha bra råd att komma med. Den irländska författaren Anne Enright bidrar med det mest enkla och självklara rådet:

”The way to write a book is to actually write a book. A pen is useful, typing is also good. Keep putting words on the page.”

Kristina Lugn ger en bild av författaren och marknaden:

”Jag är det enda arbetsredskap jag har. Jag är min arbetssituation också. Jag skulle mycket hellre vilja vara något annat och ibland försöker jag verka som om jag vore det. Men jag är och förblir det enda kapital jag har att röra mig med. Därför måste jag hålla mig själv i så pass gott skick att jag kan skapa en marknad för mig.”

Det finns en uppsjö med andra råd. Här är några.

• Tänk professionellt i alla led och på att din bok ska mäta sig på en konkurrensutsatt marknad. Var därför mån om att anlita redaktionell hjälp, korrekturläsning och en schysst grafisk formgivare.

• Nej, du är ingen bra korrekturläsare. Du är hemmablind inför din egen text.

• Hör dig för om tips vad gäller marknadsföring.

• Envishet är inte bara en egenskap. Det kan vara din bästa framgångsfaktor. Föd din envishet. Det brukar räcka långt.

• Skicka ditt manus till flera förlag. Varför bara ha en lott på hand?

Vem vill inte ha flow i sitt skrivande. Det går bra, det går fort. Och ibland lite väl fort. Då gäller långsamhetens lov.

Att låta texten ligga till sig och sedan betrakta den med kritiska ögon. Här bidrar Lev Tolstoj (1828–1910) med kloka ord:

”Inga tillägg, hur briljanta de än är, kan förbättra ett verk i lika hög grad som nedstrykningar.”

Till sist skriv ett kort och kärnfullt följebrev till förlaget. Berätta om vad du anser vara styrkan i din berättelse. Vad som skiljer den från andra i samma genre. Var personlig, men inte privat.

Har du väl klarat av din debut återstår uppföljaren. Den andra, den svåra.

Men den är ett annat kapitel.

Peo Rask

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!