"Det är en mörk bok om kriminalitet"
En del människor summerar sina liv i biografier på ålderns höst. Andra har levt så intensivt att de redan vid unga år kan skriva böcker som skildrar ett livsöde. Så är fallet för Liam Norberg.
Foto: Bengt-Åke Persson
Men Liam Norberg kom aldrig längre än till säkerhetskontrollen på Arlanda. Där väntade en beväpnad polisstyrka som förde honom direkt till häktet istället.
- Jag kan inte skylla på min barndom, att jag hade föräldrar som drack eller misshandlade mig - för så var det inte. Jag hade en väldigt vanlig uppväxt. Men jag började träna kampsport tidigt och på gymmet fanns de som var kriminella. Inte bara småkriminella utan sådana som gjorde brott som kunde göra en ekonomiskt oberoende. Tanken på att själv få njuta av friheten genom att vara rik lockade mig. Så jag tog beslutet - utan att någon i min familj visste något - att bli kriminell, berättar Liam Norberg inför publiken på Bok&Bild i Luleå.
Hans kriminella bana varade förvisso inte mer än ett par, tre år, men under den tiden hann han bland annat begå ett av Sveriges genom tiderna största värdetransportrån - den så kallade 930-miljonerskuppen.
Men den händelse han själv väljer att berätta om var ett rånförsök i Göteborg något år senare som gick snett och en väktare skadades svårt. Det var också det brottet som initialt ledde till Norbergs häktning via ett dna-spår.
2005 skrev han boken Liam och nu, 2009, kommer hans andra självbiografi Insidan - brotten, pengarna, tiden. Den senare handlar om tiden på anstalten Hall - insidan i fängelset men också insidan av en ung man som drömde om ett liv i frihet men slutade som inlåst yrkeskriminell.
- Det är en mörk bok om kriminalitet och den grandiosa självbild man har av sig själv. Allt handlar om yta, självbekräftelse och snabba cash. Men det kriminella livet handlar också om att fylla ett tomrum man har inombords, så är det med alla former av missbruk. Det blev också ett jagande efter kickar. Förr eller senare dalar empatin för andra människor och man finner sig kapabel att begå grövre och grövre brott. Man ser inte gränserna utan man tänker; "jag ska bara göra den här grejen, sedan ska jag gå tillbaka till ett vanligt liv".
Insidan skildrar dramatiska och traumatiska händelser i fängelset. Men också en tid då Liam Norberg hittar tillbaka till sig själv och samhället.
Via ett julklappspaket från Frälsningsarmén fick han en bibel som han började studera. Det var början på hans nuvarande liv som kristen.
- Efter jag hade läst i bibeln den där första kvällen lade jag mig ner på knä och bad till Gud. Jag visualiserade alla människor jag skadat, misshandlat eller varit otrogen mot och det var ingen skön känsla. Men jag kände till slut också en sorts trygghet. Det var som om en röst sa åt mig att det kommer att ordna sig. I dag har jag sökt upp de människor jag skadat och bett om förlåtelse.
Under tiden på Hall återuppväckte Liam Norberg också sitt intresse för kultur. Han ledde dramalektioner med sina medfångare och spelade till och med in kortfilmer. I dag har han författat två böcker, spelat i flera filmer och regisserat en film med titeln Memo.
- Jag tänker fortsätta jobba med film och böcker och jag tänker fortsätta åka runt och berätta min historia. Det är mitt sätt att bidra.
- Det är väldigt lätt för oss människor att demonisera och peka på andras fel, men ingen är helt utan skuld. Men det går också att hitta kärleken - jag har lärt mig älska både mig själv och andra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!