Det gÄr Ät rÀtt hÄll med maten: palt och rödingsuovas
KIRUNADubbelt stÄ stort urval, jÀmfört med förra Ärets. NSD:s testpatrull har provsmakat ett urval av maten pÄ Kirunafestivalen.
Den sotade laxen med potatissallad var god.
Foto: Hans L. Olofsson
Men Ätminstone ett par alternativ var vegetariska och prisvÀrda. Dock inte alltid aptitliga för ögat, exempelvis plastinpackade sallader. Eller pizza som egentligen inte smakar sÄ mycket.
Vissa matinrÀttningar verkar ha faststÀllt ett, i deras tycke, lÀmpligt pris pÄ maten. Men sÄ Àr det inte alltid. Möjligen om man vill ha mat som i stort sett passar babymagar, alltsÄ i stort sett saknar kryddning.
VĂ€ntan
PÄ andra stÀllen, ett av de mest centrala, verkade det vara kaos i köket. Att tvingas stÄ och vÀnta pÄ sin mat i 30 minuter, trots att inte lunchrusningen satt fart Àr trÄkigt.
Varför har förresten inte palten slagit in sig som festivalmat. MÄste vara lÀtt att hÄlla varm, framför allt den stekta varianten. Kanske beror det pÄ risken fö den berömda paltkoman.
Kul Àr det trots allt att vissa serveringar tagit steget och tÀnker pÄ miljön. GÄr in för att servera lokalproducerad mat. Det kÀnns helt rÀtt i tiden!
BĂ€ttre utbud
Sammanfattningsvis: utbudet blir bĂ€ttre och bĂ€ttre. Ăven för den som inte vill Ă€ta kött.
Att utöka festivalomrÄdet i Kiruna har inneburit att fler fÄtt chansen att bjuda just pÄ sin specialitet, vilket Àr mycket positivt. Framför allt verkar PiteÄborna ha insett hur festivalmat ska lagas.
BÀst i test blev dock suovas med röding.
Souvaskebeb i ekologiskt rieskabröd, 70 kronor
Fin sÀlta och gott bröd.
Betyg: 4
BBQ Grillklubba, 70 kronor
OfrÀsch sallad och lite smaklöst. Inte vidare prisvÀrt.
Betyg: 1
3 smÄ rÀtter, 60 kronor
- vÄrrulle, friterad kyckling och kyckling med ananas
VÄrrullen och den friterade kycklingen var god.
Betyg: 3
Nachotallrik, 69 kronor
Ingen höjdare, lite mjÀkigt. Behöver mer kryddor. KöttfÀrs eller kyckling ingÄr. VÀlj bort för vegetariskt.
Betyg: 2
Pitepalt, 60 kronor
VÀlj mellan stekt eller kokt palt. Lingonsylt och riktigt smör till. Mjölk finns att köpa till för en tia.
Betyg: 5
Vegetarisk festivalsallad, 50 kronor
FrÀscha grönsaker, trÄkiga oliver. Ett plus för rostade solroskÀrnor och kikÀrtor. Matig, men lÀtt festivalmat.
Betyg: 3
Vegetarisk pizzaslice, 39 kronor
Billig bukfylla. Plus för vegetariska alternativ.
Betyg: 2
Sotad lax med potatissllad. 70 kronor
FrÀscha grönsaker, men flottig potatissallad. God lax.
Betyg: 3
Souvas med röding, 60 kronor
Fantastiskt god. Generöst med fisk. Snyggt upplagd med frÀsch rucolasallad och citron.
Betyg: 5
Oxfilérulle med bearnaisesÄs, 65 kronor
Gott, men kletigt i slutet dÄ all sÄs hamnade i botten.
Betyg: 4
Fin sÀlta och gott bröd.
Betyg: 4
BBQ Grillklubba, 70 kronor
OfrÀsch sallad och lite smaklöst. Inte vidare prisvÀrt.
Betyg: 1
3 smÄ rÀtter, 60 kronor
- vÄrrulle, friterad kyckling och kyckling med ananas
VÄrrullen och den friterade kycklingen var god.
Betyg: 3
Nachotallrik, 69 kronor
Ingen höjdare, lite mjÀkigt. Behöver mer kryddor. KöttfÀrs eller kyckling ingÄr. VÀlj bort för vegetariskt.
Betyg: 2
Pitepalt, 60 kronor
VÀlj mellan stekt eller kokt palt. Lingonsylt och riktigt smör till. Mjölk finns att köpa till för en tia.
Betyg: 5
Vegetarisk festivalsallad, 50 kronor
FrÀscha grönsaker, trÄkiga oliver. Ett plus för rostade solroskÀrnor och kikÀrtor. Matig, men lÀtt festivalmat.
Betyg: 3
Vegetarisk pizzaslice, 39 kronor
Billig bukfylla. Plus för vegetariska alternativ.
Betyg: 2
Sotad lax med potatissllad. 70 kronor
FrÀscha grönsaker, men flottig potatissallad. God lax.
Betyg: 3
Souvas med röding, 60 kronor
Fantastiskt god. Generöst med fisk. Snyggt upplagd med frÀsch rucolasallad och citron.
Betyg: 5
Oxfilérulle med bearnaisesÄs, 65 kronor
Gott, men kletigt i slutet dÄ all sÄs hamnade i botten.
Betyg: 4
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!