Det är något annat som Ekström också saknar.
- Sverigefinska folkhögskolans elever brukar göra mycket grafik. Själv är jag grafikälskare och är förvånad och besviken.
Även om grafiken och teckningarna lyser med sin frånvaro så är det annat som lyser av de 37 verken som hängs i Norrbottens museum. Och allt hänger inte. Där finns också en installation.
- På Sverigefinska folkhögskolan gör vi nog mera installationer än i Sunderbyn, säger Anna Häggström, konstelev från Luleå som valde Haparanda.
Installationen har skapats av Orvar Lorimer-Olsson, Haparanda. Han kallar den Mellanblond 177 efter en kontaktannons i NSD. Betraktaren får se kontaktannonsen, men också ett bord, dukat för två, där ena vinglaset tippat omkull och det röda vinet runnit ut på den vita duken. I vinspillet kan formen av ett famntag urskiljas.
Kanske är det personerna som satt där vi bordet, de som mötts genom kontaktannonsen i NSD. Eller så var uppbrottet från bordet ett hastigt avsked efter en besvikelse. I vinglaset som fortfarande står upprätt har möglet fått fäste, så disken har dröjt.
Det finns också andra inslag i Vårsalongen som utmanar betraktarens fantasi. Eyjafjallajökull är den svårstavade titeln på Frida Nilssons verk, lika svårstavad som den vulkan som inspirerat konstnären. Hon har förvandlat vulkanens eldsprutande gap till en rosa mun ur vilken det rinner rubriker. "Osårbar" återkommer på flera ställen i den genomskinliga lava som munnen utsöndrar.
Sedan finns där också den inramade konsten, framställd i olika tekniker. Det används betong, kol, akryl, olja, akvarell, sprayfärg, tovning, broderi, linoleumtryck och tusch. Det är just det som tjusar i konstelevernas Vårsalongen, de många olika uttryckssätten.
Och juryman Ekström behöver inte driva sin linje att allt ska tecknas till nästa års Vårsalongen. Här finns ju en blyertsteckning, Alexander Brunström från Boden har en fin liten sak med titeln Trollen diskuterar Bauers död.
Det är som om John Bauer gjort den själv, postumt.
Förutom Börje Ekström är det Hanna Kanto, Sverigefinska folkhögfskolan, och Jan-Erik Falk, Sunderbyns konstskola, som valt ut konstverken.