– Det ska vara svartvita pappersbilder framkallade i mörkrum, säger han utan att tveka.
Boken har titeln Uppdrag Nordkalotten och det är också vad det handlar om. Även om det är en fotograf bakom boken, så är det inte bara bilder.
– Jag har också alltid skrivit, säger Rolf Ericson.
Inte bara skrivit. Att Rolf Ericson blev fotograf berodde egentligen på en ren tillfällighet. Född i Luleå drog han som ung till Stockholm och försörjde sig som musiker på klassiska Nalen. Lediga dagar målade han, gick i lära hos konstnären Isac Grünewald.
Konsten har alltid haft plats för Paris och dit bar det också för Rolf Ericson med trumpeten som försörjare. Han hade aldrig hållit i en kamera när han en dag i Paris träffade den senare mycket kände svenske fotografen Rune Hassner.
– Rune övertalade mig att åka till Tyskland och där blev jag i två år på en fotoskola.
Så blev Rolf Ericson fotograf av en ren händelse och historien om hans återkomst till Stockholm är lika fantastisk.
– Jag knackade på hos Albert Bonnier och frågade om jag kunde få jobb som fotograf. Han bara skrattade över att jag bara steg in sådär, men sedan rekommenderade han mig hos Bonniers bildbyrå Kamerabild.
Där blev Ericson i ett år, innan det blev jobb och många resor för Expressen och Dagens Nyheter under fyra-fem år. Att det sedan blev Boden berodde mera på Rolf Ericsons blivande hustru som kom från Skellefteå och inte gillade Stockholm.
Det är från Bodenårens reportageresor på Nordkalotten som Rolf Ericson hämtat bilder och text till boken. Bilderna är alla svartvita, för så ska de vara enligt denne pressfotografins veteran.
– Fotografier gör man i mörkrum och det ska vara pappersbilder. Det andra är inget. Alla bilder i boken är gjorda med film i kameran och i mörkrummet.
NSD-fotografen Pär Bäckström tar då naturligtvis ett svartvitt porträtt av sin gamle kollega framför den vackra neonskylten till Dagens Nyheters nu nedlagda riksredaktion i Luleå.