En barnlek med kärlek

Välj dina konflikter, planera vardagen och se till att familjen har tid att umgås. Uppmärksamma det som fungerar och låt varje tillsägelse vägas upp av fem gånger så mycket kärlek. Det är några av grunderna i föräldrastöds-utbildningen ABC.

Foto: Andreas Walitalo

Kultur och Nöje2015-05-23 05:00

Bråk vid frukosten, krångel vid påklädningen eller ständiga diskussioner om hur länge det är lämpligt att sitta med surfplattan? Ja, de flesta föräldrar känner nog igen sig och ibland kan konflikterna göra det svårt att få till en fungerande vardag. Men det finns verktyg för att skapa ordning i kaoset och få tillvaron att fungera för både barn och vuxna. Louise Nelson är samordnare för föräldrastödet i Luleå kommun och har det övergripande ansvaret för utbildningen ABC, Alla barn i centrum.

– Föräldrar i dag är väldigt kompetenta och söker aktivt efter kunskap i olika forum. Samtidigt lever många under stor stress och press och oroar sig över vad som är rätt och fel. ABC-utbildningen bygger på forskning och ska hjälpa familjer att få mindre konflikter och bättre samspel, förklarar Louise Nelson.

Hon betonar att det allra viktigaste med de utbildningar som kommunen erbjuder inom föräldrastöd är att föräldrar ska få möjlighet att träffa andra i samma situation och utbyta erfarenheter och kunskap med varandra.

– Vi brukar säga att den största kompetensen om deras barn har föräldrarna själva. Under utbildningen får de enkla verktyg som kan göra stor skillnad och hjälpa till med att komma ur negativa spiraler.

Anita Torkkeli är pedagog och har arbetat inom förskolan i 28 år. Hon är en av dem som leder grupper inom ABC.

– I föräldragrupperna pratar vi mycket om vardagssituationer, som till exempel när det kan vara jobbigt vid matbordet och föräldrarna sliter sitt hår och tänker ”vad ska vi göra?”. Då finns det små tips att ta till och vi diskuterar tillsammans i gruppen. Det är inga mirakelmetoder, men ABC är en bra grund till att minska de onödiga konflikterna.

ABC vänder sig till alla föräldrar som har barn i åldrarna tre till 12 år och föräldragrupperna träffas fyra gånger. Varje träff har sitt eget tema och Anita visar en illustration i form av en trappa med olika steg. Trappans bas är kärlek och kärlek är också det som utbildningen utgår ifrån.

Och det är som sagt inga mirakelmetoder som lärs ut. Sunt förnuft räcker långt, menar Louise. Nyckeln till framgång är inte helt oväntat planering.

– När det blir många konflikter är det viktigt att fundera över den tid som familjen har tillsammans. Det viktigaste är att få tid i vardagen och som förälder behöver man inte känna att man behöver göra större eller dyra aktiviteter, säger Louise Nelson.

Ständiga aktiviteter kan istället leda till mer stress för en redan pressad familj. Inom ABC handlar det mycket om att umgås och prata med varandra. Föräldrarna rekommenderas att umgås på tu man hand med sina barn minst en kvart om dagen.

– Barnet ska ges utrymme att få en stund om dagen tillsammans med sin förälder och få vara den som styr, säger Anita och tipsar om att det ibland faktiskt blir mindre stressigt när föräldern leker med barnet en liten stund först och sedan tar itu med middagsbestyren.

– Någon av föräldrarna som hade provat det sa att det blev så annorlunda. När det var dags att börja laga mat hade barnet kommit igång med leken och lekte vidare själv utan problem.

Den första träffen handlar om att visa kärlek och den andra om hur vi påverkar varandra i det dagliga samspelet. Den tredje träffen handlar om hur vi visar ett lugnt föräldraskap. Enligt Anita är det temat för den fjärde träffen, hur föräldrar väljer strider och hanterar konflikter som de flesta är mest intresserade av när utbildningen börjar.

– Många undrar om vi inte kan hoppa direkt till det fjärde temat. Men när det är dags för fjärde träffen har konflikterna oftast redan minskat i familjen, säger Anita och skrattar.

Hon berättar att ABC fungerar för alla relationer, inte bara den mellan förälder och barn. Utgångspunkten är att hålla fokus på det som faktiskt fungerar och att alltid väga upp tillsägelser med kärlek.

– Vi kallar det för 5:1:an. För varje tillsägelse ska du ge fem gånger så mycket kärlek.

Men behövs det verkligen en utbildning för det här? Räcker det inte med sunt förnuft?

– Vi kommer väldigt långt med sunt förnuft. Föräldrar vill ju sina barn väldigt väl. Utbildningen är mer ett sätt att stärka sig själv och reflektera över sig själv som förälder, en investering i ens föräldraskap, säger Louise.

ABC – Alla barn i centrum

uABC består av fyra gruppträffar kring varsitt tema. Hela programmet pågår under ungefär två månader och varje möte tar cirka två och en halv timme.

uGruppträffarna leds av utbildade gruppledare och varje grupp har som mest tio deltagare. Under träffarna ges möjlighet att diskutera föräldraskap med andra föräldrar. Innehållet handlar bland annat om hur föräldrar kan främja sitt barns självkänsla och hur konflikter kan förebyggas. Information och diskussion varvas med övningar och filmer. Information finns på kommunens hemsida, lulea.se.

uRegeringen har via Folkhälsoinstitutet tagit initiativ till att utveckla föräldrastöd riktat till alla föräldrar. ABC är ett utvecklingsprojekt inom ramen för detta arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!