Norrbottens kammarorkester låter som något inte så stort, men ryms sannerligen inte i en vanlig kammare. I turnémanskap räknar orkestern över ett 20-tal personer.
När de installerat sig i Acusticum i Piteå för repetition tar orkestern i anspråk en stor del av scenen.
- Slagverket är stort, kräver sin plats och är inte alldeles enkelt att åka på turné med, säger slagverkaren Daniel Saur.
- Daniels instrument tar större plats än alla andra instrument tillsammans. Förutom ett par kontrabas är det ju bara små fiollådor, säger dirigenten B Tommy Andersson.
Förutom Daniel Saur är också David Gammelgård solist, men på cello. Då gäller det att sätta programmet rätt.
- Om verket för slagverk inleder så är risken att jag slår ihjäl det som kommer efter, säger Daniel Saur.
Därför blir det Sinfonian i e-moll av Johan Helmich Roman som inleder konserten. Roman räknas som den svenske musikens fader.
- Det vi valt av Roman visar hur han influerats av italiensk musik. Han skrev Sinfonia i e-moll efter en resa till Italien, säger B Tommy Andersson och beskriver Roman som internationellt orienterad efter många resor och omfattande brevväxling med tonsättare i andra länder.
Konserten dröjer kvar i 1700-talsmusiken med norrmannen Edvard Grieg Fra Holbergs tid och österrikaren Matthias Georg Monns Konsert för cello och stråkar, g-moll.
Sedan ett språng in i 2000-talet och amerikanen John Corigliano och Conjurer för slagverk och stråkorkester. Då blir det Daniel Saurs slagverk.
- Det blir ett svenskt uruppförande, säger Saurs om amerikanens verk från 2007.
- Det blir också visuellt med det stora slagverksinslaget, säger B Tommy Andersson.
Norrbottens kammarorkester har valt tre orter för sin turné: Luleå, Piteå, Älvsbyn och Haparanda.
- Det är svårt att hitta konsertlokaler för just slagverk. Vi får ta till sporthallar när scenerna inte räcker till och då krävs speciella arrangemang beroende på akustiken, säger B Tommy Andersson.
För orkesterledaren handlar musiken mycket om just akustiken.
- De gamla historiska konsertlokalerna är bäst. Att spela i Wigmore Hall i London är som att ställa sig i Stradivarius fiollåda. Alla detaljer hörs och det blir aldrig bullrigt. De bästa konsertlokalerna byggdes innan det fanns arkitekter. Dom fick för stort inflytande, formgivningen blev alltför viktig.
Var ska man då helst lyssna på Norrbottens kammarorkester under jubileumsåret?
- Acusticum här i Piteå står sig bra bland svenska konsertlokaler, säger B Tommy Andersson, som dirigerat alla stora orkestrar i Sverige, liksom stora orkestrar i tretton andra länder.