– Jag är mallig att finnas med i raden av snillen, sa han när han på måndagen tog emot priset i ett regnigt Kivik.
I motiveringen heter det bland annat: ”Det är med humorn ackompanjerad av ett stort allvar som vi har lärt känna denne store begåvning.
Och tänk – om ett skratt förlänger livet, då har han förlängt våra liv, flera gånger om!”
Priset blev en 75-årspresent i förskott, för första entrén gjorde han den 28 juli 1939, året efter att hans berömda farfar och namne hade dött. Även pappa Hasse var berömd skådespelare och regissör och sedan länge är Gösta Ekman d y en egen storhet, en multibegåvning som har gjort massor.
I många år var han stjärna hos Hasse & Tage, den som komiskt förkroppsligade deras svensk ord. ”Han har en uppfinningsrik kropp”, konstaterar Hasse Alfredson i Klas Gustafsons biografi Gösta Ekman – Farbrorn som inte vill va’ stor (2010).
Ofta har denne (L)Ekman visat fallenhet för att snubbla och trilla på ett underhållande sätt.
– Jag har tänkt att jag borde kalla mig strapatsartist, sa han och berättade för den regnvåta publiken om en del vädermödor i samband med inspelningar på Österlen.
Från Ägget är löst kom han ihåg hur han fick stå länge ute i en sjö och vänta på att regnvädret skulle upphöra. Lite fuktskador fick han nog, har regissören Hasse Alfredsons medgett.
– Jag har legat i många vattendrag på Österlen.
Det var också på Österlen han hittade på Papphammar, en figur han är stolt över. Kanske förknippas han ändå ännu mer med Charles-Ingvar Jönsson, alias Sickan, han som alltid hade en plan i filmerna om Jönssonligan.
Inspelningen av en scen i Jönssonligan dyker upp. Den höll på att bli hans död då han klämdes svårt i en mathiss och medvetslös fördes till sjukhus.
Det har blivit otaliga andra roller, både komiska och mer allvarliga, men bara en gång har han varit med och dramatiserat en Piratentext – i novellfilmen Träben och emaljöga.
En sak har han ännu inte gjort: skrivit. Ändå ser han alfabetet som världens största underverk och han har alltid varit förälskad i böcker. Han påstår sig lida av kronisk nyfikenhet och av ”uppslagsvärk”.
Enligt hans självställda diagnos är han också socialist, anarkistiskt färgad och något villrådig.
Att komiken är viktig, det är han däremot säker på. Han brukar säga att man inte ska skoja bort humorn. Den behövs i en värld där det mesta är o-roligt.
Fast själv är han kul – och storslagen.
– Men nu har jag nog krympt, sa han när han avslutade sin utläggning i regnet.
Priset delas ut till minne av författaren Fritiof Nilsson Piraten.
Hans Olov Ohlson