Ett fjälldopp blev till konst

I somras satte sig konstnären Anna Sofia Mååg ner och lade pussel. Resultatet blev "Doppet" - en väggmosaik som numera pryder den nyrenoverade damavdelningen på Pontusbadet i Luleå.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2008-12-06 06:00
Egentligen började allting med en semesterbild som Jan Kemi tog av Anna Sofia Mååg uppe vid Akkajaure, Ritsem. Hon skulle precis kliva ner för att bada i en fjällsjö, vattnet var kallt och klivet i aningens avvaktande trots att Mååg älskar att bada. Ögonblicket blev det som senare skulle komma att inspirera Mååg till verket Doppet som nu pryder en av väggarna inne på damavdelningen i Pontusbadet.
- Jag tyckte om den där bilden för jag är ju dalkulla och den påminde mig om Zorns etsningar. Det finns en bild som Zorn har gjort av en mor och ett barn - En premiär - som kliver ner i vattnet på ett liknande sätt. Och så har jag låtit mig inspireras ytterligare av Den lilla havsfrun.

Utgångspunkten var redan klar eftersom damavdelningens färger redan var bestämda.
- Det var rätt skönt för ibland ägnar jag jättemycket tid åt att bara välja bort så många alternativ, säger Mååg och skrattar.
- Nu hade jag redan ganska kraftiga färger att utgå ifrån och jag har anpassat verket till dessa. Dessutom är huset i sig byggt i 50-talsstuk med mycket grafiska element så därför blev fyrkantig mosaik ett bra val. Ofta när jag gör egna mosaiker använder jag mig av ojämna bitar. Men jag ville samtidigt ha något som var lite organiskt och därför är verket lite upplöst och dubbeltydigt - med både en badande person och speglingar av denna i vattnet.
Verkets diffusa men ändå balanserade form har Anna Sofia Mååg sitt synfel att tacka för.
- Ja, jag har tagit av mig glasögonen lite då och då under processen och sett till att det ser bra ut när det är blir lite pixligt, säger hon och skrattar.

En enkel skiss med fotografiet från Akkajaure har varit utgångspunkten. Sedan har Anna Sofia Mååg suttit i månader och pusslat ihop över 6000 lösa mosaikbitar som specialbeställts från Italien. Dessa har sedan satts fast på rutnät innan hantverkaren Thomas Edström monterat verket på plats på en vägg i damernas dusch. Det är det sista besökarna ser innan de går ut till bassängen för att ta sig ett dopp.
- Jag har försökt sätta mig in i situationen där mosaiken skulle hänga och ville att den skulle vara inbjudande och trivsam. Offentlig konst tycker jag inte ska ha för många svåra, jobbiga frågeställningar. Vissa säger att det är lågt att kalla offentlig konst för utsmyckning och vill istället använda begrepp som "konstnärlig gestaltning", men jag tycker att utsmyckning är precis vad det handlar om. Folk ska trivas här inne och det ska vara både visuellt och estetiskt tilltalande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!