Ett hus är också ett hem
I "Inte längre mitt hem" skildrar fotografen Erik Holmstedt en tillvaro som förändras drastiskt. "Att lämna sitt hus innebär inte bara det, utan också att man lämnar det liv man har levt", säger han.
Foto: Fotograf saknas!
- På den tiden uppfattade jag det inte som att det var en så jättestor sak, det var liksom något som "bara hände". Andan var och är ju en slags lojalitet. Man vill vara solidarisk med samhället, för om inte gruvan skulle få utvecklas och expandera skulle inte samhället finnas. De två behöver varandra, säger Holmstedt.
Bilderna fick vila i flera decennier, medan Erik Holmstedt sökte sig vidare i världen och utbildade sig till fotograf. Men så plötsligt en dag för några år sedan, letade han igen de svart-vita fotografierna.
Tanken på att göra något av dem började ta form.
- Jag bestämde mig för att göra en bok, men det skulle inte vara någon slags "nostalgibok". Jag ville sätta in saken i ett annat sammanhang.
Resultatet blev ytterligare en fotosäsong i Malmberget, när nu samhället står för ytterligare en stor omstrukturering. De ekonomiska medlen stod Bildkonstnärsfonden för, under förutsättningen att Holmstedt skaffade sig en mentor. Han bestämde sig för att fråga idéhistorikern Sverker Sörlin.
- Det har varit väldigt stimulerande att jobba med honom för han är ju ett internationellt känt namn som är duktig på sådana här saker. Han satte frågan i ett näringspolitiskt, globalt och inte minst fotohistoriskt perspektiv. Det var också väldigt intressant att kunna ta del av det han skrev om förändringarna i Malmberget och att kunna prata med honom om hur han såg på mina bilder.
Sverker Sörlin står för texten i boken. Den handlar om vad som egentligen händer när man flyttar ett samhälle.
Mellan bilderna från flytten på 70-talet och bilderna som illustrerar flytten som nu pågår i samhället finns förstås paralleller.
- De nya bilderna blir i framtiden minnesbärande, precis som de äldre bilderna är i dag, menar Holmstedt.
Men först och främst har han satt in husen i andra perspektiv.
- Att lämna sitt hus innebär inte bara det, utan också att man lämnar det liv man levt. De som befinner sig mitt i det här lever i ett samhälle där man flyttar hus för hus, gata för gata och mitt i den smeten bor de. Jag tror att det blir en väldigt otrygg situation.
- Men jag ville inte göra något socialpornografiskt, utan mer en stillsam kommentar, understryker Holmstedt.
De äldre bilderna innehåller nästan inga människor, medan de nyare bilderna gör det. Det tror Holmstedt själv beror på att han nu velat fokusera mer på människorna och deras situation istället för själva staden.
Han eget föräldrahem berörs inte av flytten. Men sommaren innebar trots allt en hustömning eftersom man bestämt att lämna huset av andra skäl.
- Det blev på något sätt ett extra bokslut för mig. Den delen, det livet, är nu över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!