Tuberkulosen blev historia i Sverige, men knackar nu på dörren igen när misärens offer söker en fristad i vårt nu välmående och farsotsfria land. Kanske finns det därför anledning att påminna om hur det en gång var, för vi har väl alla gamla släktingar som vistats på sanatorier? Yvonne Blombäck gör det och berättar om två halvsyskon någonstans i östra delen av Norrbotten, men understryker att personerna är uppdiktade även om uppslaget till boken funnits i en notering i ett släktregister och en pojkes öde.
Historien börjar 1932 och det depressiva decenniet göder också denna förfärliga sjukdom. Huvudpersonen Benjamin har förlorat sin lillebror i tbc-sjukdomen och hans mor har tidigare förlorat man och tvillingpojkar, men i spanska sjukan som härjade i slutet av 1910-talet.
Ja, det är elände på elände, som tiggargubben sa när han föll på tiggarkäringen. Huvudpersonen Benjamin får bära sin döde fars namn och filar på sin döde lillebror fiol. Så råkar provinsialläkaren upptäcka orsaken till hans ryggbesvär, att också han har tbc.
Fortsättningen på historien blir sanatorievistelsen någonstans neråt landet, en kärlekshistoria, hopp om tillfrisknande, men så kommer den där blå tygskärmen fram till hans säng, tecknet som han sett så många gånger när hoppet är ute för någon medpatient.
Där tar historien nästan slut, men då stiger halvsystern in som ny huvudperson. Hon återvänder till barndomshemmet i Norrbotten, det som ska säljas, och hittar de gamla breven mellan mamma och Benjamin på sanatoriet. Då blir boken nästan en film. Ett av breven är från Linnea, Benjamins kärlek på sanatoriet och som tillfrisknade. Hon berättar i brevet att deras sanatoriekärlek bar frukt i form av en son och som också bär namnet Benjamin.
Det kan tyckas som en dyster historia, men Yvonne Blombäck är en god berättare och vet hur hon ska bygga upp dramaturgin. Lägg därtill att hon ger en fin inblick i hur livet kunde vara på ett av alla dessa sanatorier som en gång fanns. Sanatorielivet målas i flera färger, inte bara i mörka.
Så den här boken borde också bli en film.