Bara varumärket Arabia reser frågor, eller Arabiaa som finnarna stavar namnet.
Arabia i Finland?
– Namnet kommer efter kvartersnamnet där fabriken byggdes i Helsingfors. Det var svenska Rörstrand som grundade fabriken och den har ingen anknytning till Mellanöstern. Arabia finns fortfarande kvar i samma kvarter, men en del av porslinet tillverkas nu i Kina, säger Linda Vuollo när hon tillsammans med museets chef Minna Heljala visar utställningen.
Arabia erövrade under 1900-talet en given plats i de flesta finska hem.
– Alla har Arabia-porslin. Det är en vanlig present till bröllop och födelsedagar. Först var det hela serviser, sedan gavs delar av serviser, säger Linda Vuollo.
En del av servisen är såskoppen, eller såsskålen/såskärlet som den kallas i utställningen. Det är sådana som Kalervo Jussinniemi i Uleåborg samlat i tio år och då just bara av märket Arabia. Utställningen bygger på 200 av hans såskoppar.
– När han började samlandet ville han inte köpa såskoppar med blomstermotiv. Det var för feminint. Men sedan blev det också såskoppar med blommor.
Den första han köpte var just en blomfri såskopp. Den står i en egen monter i utställningen och har dekoren Hermes, som var i bruk 1940-45. Det är en blomlös såskopp, liksom Arabia-chefen Carl-Gustaf Herlitz egna djupblå såskopp i en unik festservis från 1930-talet.
Även om Arabia känns så genuint finskt så är det inte så av födseln finskt. Det var svenska Rörstrand som 1874 satte upp fabriken i Helsingfors som en filial. Det blev en framgångsrik avknoppning. På 1930-talet var Arabia Europas största porslinsfabrik med 1 500 anställda. Nu är Arabia en del av Fiskars
Såskoppen såg dock dagens ljus långt innan Arabia började med sin tillverkning. Ludvig XIV hade redan på 1690-talet en servis med ett såskärl. I det doppades kött och brödbitar.
Arabia gav stor konstnärlig frihet för sina formgivare. En experimentavdelning inrättades 1932 och formgivarna behövde inte ta kommersiella hänsyn när de satte sin stil på serviserna. Full frihet rådde, men formgivarens namn hamnade aldrig under såskoppen. Anonymitet gällde hos Arabia.
Men nu är såskoppens tid förbi.
– Arabia slutade att tillverka såsskålar i slutet av 1980-talet. Nu är det sällan man ser en såsskål på middagsborden, säger Linda Vuollo.
Så snart är såskoppen bara en nedsättande benämning på en lat eller sävlig person.