Under tre dagar kommer området på Hägnan att fyllas med folkmusiker och dansare från hela Norden. Inte en enda buske kommer att stå tom.
- "Buskspel", som man kallar det, är ju en mycket viktig del av folkmusiken. Förr i tiden, när man inte kunde noter, var det ett sätt för spelmännen att lära sig nya låtar. Man stod helt enkelt ute någonstans och lärde sig av varandra, säger Maria Hagel som är en av huvudmännen bakom stämman.
Men nuförtiden är det inte bara spontana spelkvällar på stämman, folkmusiken flyttar också in i kyrkan och ger "vanliga" konserter också.
- Det är egentligen också en tradition, det här med att spelmännen är med på gudstjänsten och sedan leder åhörarna i en kyrkmarsch ner till stämmoområdet. Och många av koralerna i psalmboken kommer ju från folkmusiken, så det känns naturligt, berättar Hagel.
Konserterna är också en viktig del, främst för publiken skull.
- Svenskar är överlag rätt dåliga på sin egen kultur, på något sätt är vi rädda för att ta den till oss. Däremot är det väldigt hippt att kunna allt om världsmusik. Det är förstås också bra, men det är tråkigt att vi har tappat våra egna rötter. Många tror att folkmusik bara är Jularbo, men så är det ju inte. Det handlar om vårt musikaliska ursprung, säger Hagel.
På fredag kväll invigs stämman med en stor konsert i Nederluleå kyrka. Bland annat får länet återse gruppen Kraja som bjuder på allt från danstrallar till koraler och egenskrivet material.
En kär återförening är också Skäggmanslaget.
- De var ju lite av legender på 70-talet när de gick i spetsen för gröna vågen, så det är jättekul, säger Hagel.
I övrigt kommer också en hel del musiker och danslag från Norge. För stämman bjuder inte bara på musik, utan också på dans och dräker - sådant som hör kulturen till. Inte bara svensk kultur, utan också finsk- och balkandans.
- Intresset för andra kulturers folktraditioner har också alltid funnits hos oss, säger Hagel.
Lördagen går i allspelets tecken, och söndagens likaså. På kvällarna anordnas dans alldeles gratis för hugade spekulanter.
- Det som är roligt är också att det kommer ganska många unga musiker och dansare hit, säger Hagel.
Nu hoppas spelmansstämmans arrangörer bara på att vädret ska bli fint.
- Vi har en plan b om det regnar, då kan vi flytta in i Medborgarhuset. Fast på något sätt brukar det alltid vara fint väder på stämmohelgen, säger Hagel och skrattar.