Det Àr mindre Àn ett Är sedan myndigheten för kulturanalys föddes, nÄgot som avspeglas i den första av myndighetens Äterkommande analysrapporter - Kulturanalys 2012 - som nu har överlÀmnats till kulturministern.
MÄlet Àr att analysera genomslaget av den statliga kulturpolitiken, men ocksÄ att uppmÀrksamma regeringen pÄ nÀr kulturpolitiken inte fungerar.
Den första stora frÄgan Àr regionaliseringen av det statliga kulturstödet, den sÄ kallade samverkansmodellen.
- Modellen har Àn sÄ lÀnge bara prövats av fem regioner i ett Är. Det Àr av naturliga skÀl svÄrt att se de lÄngsiktiga effekterna som vi fÄtt i uppdrag att redovisa, sÀger Clas-Uno Frykholm, direktör för analysmyndigheten, men tillÀgger att mÄnga av de farhÄgor som fanns inför genomförandet inte har besannats:
- Man Àr överens om att dialogen har fungerat bra. Kulturen har ocksÄ hamnat pÄ den regionalpolitiska agendan. Den största besvikelsen handlade om att det inte tillfördes mer pengar in i modellen.
De nÀrmaste Ären ska myndigheten bland annat kartlÀgga hur kulturen finansieras utöver de offentliga medlen - kunskap som i dag saknas - samt se över jÀmstÀlldhet och mÄngfald inom kulturen.
I rapporten tittar ni bland annat nÀrmare pÄ hur den ekonomiska krisen pÄverkat kulturpolitiken i ett antal lÀnder, och redogör för en EU-rapport om synen pÄ kultur - Àr inte det frÄgor som kulturdepartementet redan bör kÀnna till?
- Det Àr möjligt, jag tror det Àr vÀldigt olika beroende pÄ vem som lÀser rapporten. Vi tyckte det var viktigt att ÀndÄ ge en bild, dels för att sÀtta in vÄrt eget arbete i ett större sammanhang, dels för att förmedla vÄr bild till regeringen, sÀger Clas-Uno Frykholm.