Fotografi från ovan

Det började med kartuppdrag från Lantmäteriet. Men rätt snart upptäckte flygfotografen Lars Bygdemark att det fanns något annat i bilderna. "Jag började uppskatta skönheten i landskapet", säger han.

Foto: Kurt Engström

Kultur och Nöje2008-10-30 06:00
För några år sedan gav fotografen Lars Bygdemark ut boken Sverige från ovan - en bok där det svenska landskapet avbildats uppifrån, från nordligaste breddgrad till sydligaste.
I 27 år har han flugit med pilot över riket och letet efter motiv.
- Hade jag flugit själv vete fan om jag hade levt nu, säger Bygdemark och skrattar.

Hans fotokarriär började med reklam och porträtt, men efter ett par år fick han ett erbjudande om att jobba för Lantmäteriet. De behövde informationsbilder av landskapet taget rakt uppifrån för sin verksamhet. Så Lars Bygdemark började fotografera från luften.
Men efter ett par år fick han ett bidrag från staten för att komplettera sina flygningar med rent konstnärligt arbete.
- Det började med att vi flög och fotade med Hasselbladare lite snett uppifrån, för att landskapet skulle bli tydligare för de som tänkte bygga villor och sådant. Fotograferar man rätt uppifrån blir det lätt ganska abstrakt.
Det var då han började inse hur vackert landskapet sett uppifrån är.
- Jag blev nästan besatt av den aha-upplevelsen. Och jag insåg att jag hade en möjlighet som är få förunnat. Gemene man ser kanske landskapet på det här sättet i några få sekunder om de lyfter med ett SAS-plan, men sedan är man för högt upp för att kunna uppfatta något.
Det är också den abstrakta känslan som tilltalar honom.
- Jag gillar det här med att mina bilder inte blir så teknikorienterade. När man betraktar dem så kan det vara svårt att se från början om det är måleri eller textil eller något annat. Jag försöker alltid att renodla mina motiv, och om det uppfattas som abstrakt konst så tycker jag att det är helt okej.
Själva fotograferingsprocessen kan variera från blixtsnabb till lång. Ofta gör Bygdemark en hel del forskning kring områden som är intressanta innan han ger sig upp i luften.
- Många gånger flyger vi kring ett utvalt ställe länge men det går inte att fota på grund av att det är moln i vägen eller att ljuset är fel. Man kan ju inte göra som i en studio där det bara är att flytta lamporna dit man vill ha dem.Men i bland behövs bara fyra, fem knäpp och så vet jag att jag har rätt bild. Det är en spännande känsla - att snabbt och instinktivt liksom känna i ryggmärgen att allt stämmer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!