Gamla dagböcker blir utställning

Foto: Bengt-Åke Persson

Kultur och Nöje2008-06-04 06:00
"Månda I dag vefver som vanligt. Tack och lof", skriver Julia Englund från Bensbyn i sin dagbok. Hon är en av sex norrlänningar vars dagböcker bevarats för eftervärlden och nu ställs ut på Norrbottens museum.
I utställningen möter vi Julia som lever med sin bror och fiskar på somrarna, Axel från Hindersön som jagar säl på havsisen om vintern, hemmadottern Greta från Storkågeträsk, lärarinnan Albertina i Vilhelmina, jordbrukare Karl från Rismyrliden och pigan Linnéa. Här finns dagböcker skrivna från tidigt 1900-tal till 1970-tal.
- Det unika med dessa dagböcker är att de är skrivna av människor i agral miljö. Borgarklassens dagböcker har det forskats mycket om tidigare, men det här är speciellt, säger konstnären Maria Sundström som står bakom utställningen.
Tillsammans med språkvetaren Ann-Catrine Edlund från Umeå universitet har hon satt samman en utställning mitt emellan forskning och konst. Här finns fotografier och konkreta skildringar av de sex personernas liv utifrån deras dagböcker, men också vidare tolkningar.
- Vi har varit på alla platser där de här personerna levde och verkade för att kunna tolka deras dagböcker bättre. Jag har också anlitat en grafolog som försökte tolka deras personligheter genom handstil, berättar Maria Sundström.

För var och en av människorna har ett litet "rum i rummet" inrättats. Här finns porträtt och konkreta dagböcker, handstilsanalys och dagböcker inlästa på cd-skiva med rätt dialekt. Men också Maria Sundströms konst, som hon skapat ur sina tolkningar av var och en av personerna.
Här finns fotografier av den utsikt som Greta kunde ha haft över Storkågeträsk, fotografier av samma havsis som Axel jagade på, bilder av de trasmattor som Julia kunde ha vävt och ett collage över de byar som Linnéa hade vänner i.
- Det var en av de saker jag blev så fascinerad över - hur de rörde sig i omgivningarna och hur deras sociala liv såg ut. Ibland upptäckte jag att de hade mycket större nätverk än jag själv, säger Sundström.
- Nu känns det som om jag känner dem, säger Maria Sundström efter att ha läst dagböckerna.
Ett tag funderade hon på att ha med min egen dagbok, men tyckte inte att det kändes rätt.
- Men jag skriver, mest om mina barn, och det är märkligt hur minnen förändras med tiden. Deras dagböcker förändrades också över tid. Till exempel Linnéa som från början skrev mest om arbetet började skriva mer om sig själv och sina känslor efter att hon flyttat. Det är så med dagböcker - de handlar om ens identitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!