Gnagande gott

Markus Lemke fann lämnarnas hemlighet. Det blev Lemmelkaffe, ett mörkrostat kokkaffe. Han vill inte avslöja allt kring kaffet, för det är lämlarna som rostar det. Men han har stora mål för företaget.Lemmelkaffes ledord är: ”Inte sova, bara kaffe”

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2014-04-05 05:00

Det finns en mystik kring lämlar. Gammalt tillbaka har det sagts att de vaktar något, det är därför de är så aggressiva.

Markus Lemke säger att han känner till lämlarnas hemlighet. Vad det är upptäckte han på fisketur tillsammans med Rolf Nylinder och Melinda Lemke i somras.

– Lämlarna rostar kaffe och deras aggressivitet kommer sig av att de vaktar rosteriet, säger han.

Vi träffas i Dundrets mest populära solgrop vid Stugbacken. En eld värmer och på klabbarna, en skogskaffepanna.

Markus Lemke, 31, kommer från Östersund. Nu bor han i Gällivare och driver tre företag, Dexport, i vilket han importerar maskiner och verktyg, Kosmofood, i vilket han distribuerar snowboardkläder av olika märken.

Och så det senaste, Lemmelkaffe.

– Det är världens första mörkrostade kokkaffe, säger han.

Lemmelkaffe bygger på en historia.

En gång för länge sedan fanns en lämmel vid namn August Lemmel som tröttnade på att dricka te. Han ville ut i världen och leta reda på en extraordinär dryck. Så begav sig August tillsammans med några andra äventyrliga lämlar ut i världen.

De kom till Etiopien och där hittade de kaffebönor. De tog med sig var sin, tog sig till Mexikanska kusten och hoppade i havet. Sedan flöt de på bönorna med golfströmmen tillbaka till polcirkeln.

När jag frågar var kaffet rostas svarar Markus Lemke:

– Det gör lämlarna.

Jag frågar inte mer om det. Men däremot om vad jag får om jag köper lemmelkaffe.

– Det rostas av 100 procent arabicabönor. Kaffe får en annan smak när det är grovmalet. Det behåller fetterna och det är där smaken sitter.

Markus Lemke säger att det inte finns någon identitet i mycket av livsmedelsproduktionen och inte heller i kaffehyllorna.

– Det tycker jag är trist. Vårt kaffe bygger på en historia och så är det ju det enda mörkrostade kokkaffet, säger han.

Även om kokkaffet har minskat i popularitet senaste åren så har de flesta en relation till det.

– Det märker vi när vi är ute på mässor och kokar kaffe på primuskök. Då kommer människor och pratar med oss och alla har en romantisk bild av kokkaffe.

Det ska gå så snabbt nuförtiden och därför, tror Markus Lemke, att kokkaffet har fått ge vika för bryggkaffe och kaffemaskiner.

– Jag tycker att det är speciellt med kokkaffe, inte bara när man är ute i naturen. Också hemma är det skönt med kokkaffe. Det tar lite längre tid när kaffet ska sjunka, men då får man ju tid att prata med sina gäster.

Kaffet är nu klart här ute i backen och Markus serverar det i kåsor.

Med ett kaffepaket följer också en liten påse med salt. Det är havssalt som följt med i lämlarnas päls efter turen i golfströmmen. Lemmelkaffet har varit med i tester och har utsetts till vinnare i två.

Också Andreas Wälitalo, fotografen ger sitt omdöme:

– Runt och fint och gott, säger han och tillägger efter att ha provat med och utan salt att smaken på kaffet blir rundare med saltet .

Lemmelkaffe är alltså ett nystartat företaget och ägarna har stora mål med det.

– Kaffe är en bransch som omsätter mest pengar förutom oljebranschen. I alla kulturer dricks det kaffe. Det är också en trendkänslig produkt och jag tror att kokkaffet kommer att komma tillbaka.

Förutom kaffe säljer Lemmelkaffe skinnkaffepåsar och t-skirts med texten: Inte sova, bara kaffe.

Markus Lemke flyttade till Gällivare för fyra år sedan och trivs. Han säger att det händer mycket positivt i Gällivare.

– Det är många som har bra idéer och då gäller det bara att ta tag i dem. När människor gör det inspireras andra och jag hoppas att det här är ett steg i det.

Markus Lemke

Ålder: 31.

Bor: I en villa, andra sidan, Gällivare

Gör: Lemmelkaffes grundare tillsammans med Rolf Nylinder och Melinda Lemke

Intressen: Musik, kaffe, snowboard och flugfiske

Bästa koppen kaffe: Ute i vildmarken under midnattsolen när öringen vakar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!