Grönskande gott och nyttigt nytt

Alla kan ha sin egen lilla täppa – även i en etta mitt inne i stan. Trädgårdsmästaren Katarina Larsson delar med sig av sina bästa tips och menar att allt är möjligt. ”Men man måste umgås med sina växter”, säger hon.

Jätte. Den ryska jätte­tomaten sosuleshka kan bli upp till ett halvt kilo.

Jätte. Den ryska jätte­tomaten sosuleshka kan bli upp till ett halvt kilo.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2016-05-21 08:00

Med 61 sorters tomater och tusentals andra plantor, fördelade i tre växthus, kan man säga att Katarina Larsson är en grönsaksodlare av stora mått. Men så har hon också levt i den gröna världen sedan hon var tonåring, och har haft det som yrke mer än 30 år.

Säsongen är nu i full gång och maj månad är en hektisk tid. Det ska vattnas, rensas ogräs och planteras om. Under en säsong använder hon omkring 50 000 krukor.

– Alla de här ska i ny kruka, säger hon och sveper med handen över raderna av de spirande småplantorna som trängs i ett av växthusen.

Hur många hon hinner med på en dag har hon svårt att beräkna, men tålamod och envishet verkar vara bra egenskaper i sammanhanget.

– Jag brukar försöka variera lite. Först skolar jag om ett visst antal, kanske åtta sålådor, innan jag gör tio brätten med plantor. Sedan tar jag andra brätten med 64 och försöker göra fyra såna. Så jag sätter upp mål.

Om man inte har trädgård med grönsaksland och växthus kan man ändå få uppleva glädjen i att skörda sina egna grönsaker. Det behöver inte vara så svårt, och det mesta går att lösa även i en liten lägenhet, menar hon. En balkong är en fördel, men mycket går att ha i krukor på fönsterbänken.

– Börja med nåt som är enkelt, som sallad, kryddor, chiliplantor eller tomatplantor. Det bästa är att inte ge sig på något jätteavancerat i början, så att det ger resultat och man får smaka. Det är ju så gott att gå och plocka av sina egna grönsaker. Och att ha kryddorna där man sitter och äter så att man verkligen använder dem är en fördel. Har man dem i ett grönsaksland en bit bort så kanske man inte orkar eller kommer ihåg att hämta.

Under större delen av året kan man på ett enkelt sätt ha lite grönt på ständig tillväxt i fönstret:

– Det finns så mycket som man kan så inomhus. Stoppa ner några vanliga gula ärtor eller några vitlöksklyftor i en kruka med jord, så får du ärtskott och vitlöksblast att klippa ner i en sallad. Sätt frön av broccoli, ruccola och smörgåskrasse i små krukor i fönstret och använd de späda bladen när de kommer upp, bara klipp av lite eftersom och ha till maten. Det blir jättegott.

Katarina Larssons specialitet är tomater. I år har hon 61 sorter i alla möjliga olika färger, storlekar och former. En ny sort för året är sosuleshka, en rysk jätte som kan bli upp till ett halvt kilo.

Hon hoppas också mycket på mini­plommontomaten razolo, som sägs smaka persika. Annars är hennes favoriter de små, ovala körsbärstomaterna.

– De är så goda att plocka solvarma och äta direkt, som smågodis. Till sallad tycker jag om de svarta, som är saftiga och har lite kärnor.

Busktomater går bra att ha ute på en balkong eller altan, men de behöver vänja sig vid soljuset så att inte bladen bränns. Plantorna kan bli upp till en meter och finns i alla varianter, med både gula, randiga och droppformade frukter. Katarina betonar vikten av att inte sätta tomatplantan i en stor kruka förrän den första blomknoppen slagit ut. Då växer plantan men sätter inte så mycket frukt.

– Det är bättre att ha småfula och inte så kraftiga plantor med mycket frukt än fina och frodiga som bara växer på höjden. Ge mycket näring i början men inte när tomaterna börjar mogna. Från början av augusti ska man vara snål med både vatten och näring, annars blir de inte lika goda.

Det mesta går att odla i lägenhet, bara man väljer en sort som inte är så stor. Både tomater och gurka finns i mindre varianter.

– Cocktailgurka är en ny sort som får små, jättegoda gurkor. Plantorna är inte så stora så de kan stå i fönstret om man inte har balkong.

Kryddor är det som har ökat mest de senaste åren. Katarina tycker att de är roliga att använda i matlagningen och att de sätter piff på det mesta. Basilika är en favorit.

– Den finns i hur många sorter som helst, som kanel, thai, vanilj, citron, lime, och olika storbladiga. Blue magic är en lite robustare variant, en stor, stadig växt med ljuslila blommor. Den ser inte ut som basilika, och är tåligare än de andra. Basilika vill inte ha kallare än 15 plusgrader och gillar inte blåst, så växthus eller kruka på altanen är lämpligast.

Mynta är på frammarsch och används mycket i arabisk och asiatisk mat.

– Den marockanska varianten passar bäst till sommarens alla drinkar. Grönmynta används mest till matlagning.

Bland de mer exotiska sorterna i växthuset finns asiatiska långbönor, som verkligen gör skäl för sitt namn. Bönorna blir omkring en halvmeter och kan kokas, wokas eller ätas råa. Malabarspenat kräver växthus och är en slingerväxt med stora, tjocka blad som kan snabbdoppas i kokande vatten och sedan wokas eller ätas direkt.

Hon avslutar med ett enkelt men populärt tips inför sommaren:

– Tryck ner en till två potatisar i en hink med jord och ställ på balkongen. Använd en tidig sort, till exempel swift, och förgro den gärna några veckor innan. Vattna, men inte för mycket, och vänta. Jag satte mina omkring 1 maj och då är de klara till midsommar. Sedan är det bara att skörda egen färskpotatis till sillen.

Fem favoriter

1 Färsk lök. ”Vanlig gul lök, den första som kommer, är det jag längtar efter mest av allt på våren.”

2 Tomater. ”Naturligtvis tomater. Jag och min sambo slåss om att smaka första tomaten och har lite olika åsikter om när de är mogna.”

3 Morötter. ”De första morötterna är så goda, bara att dra upp och äta som de är.”

4 Vitlöken. ”Från mitten av juli har jag färsk vitlök, det är sommar för mig. ”

5 Basilika. ”En annan sommar­favorit.”

Fem nybörjartips

1 Så inte för tidigt. ”På fröpåsen finns olika tips om hur och när du ska så.”

2 Börja enkelt. ”Sallad, chili och kryddväxter är bra nybörjarsorter.”

3 Ekologiskt? ”Fundera på om du vill odla ekologiskt eller konventionellt. Det finns ekologisk jord, och fröer kommer mer och mer. Köpt lök är ofta hårt besprutad, så om man har möjlighet är det bra att sätta egen.”

4 Stanna hemma. ”Lämna inte dina plantor för att åka iväg på tre veckors semester. Man behöver se efter dem. Umgås med växterna!”

5 Börja odla. ”Det är jätteroligt, något jag verkligen rekommenderar.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!