Hemlig författare förnekar pr-trick

Nästa stora deckarunder, eller bara resultatet av genial marknadsföring? Spekulationerna kring pseudonymen Lars Kepler roar - och oroar - författaren själv." Jag ville ju inte att pseudonymen skulle bli ett problem - allt jag ville var att hålla mig gömd och skriva", säger författaren.

Foto:

Kultur och Nöje2009-07-16 06:00
Det är deckardebutanten Lars Kepler som talar - fast inte öga mot öga med TT Spektras reporter, eller ens via telefon. Personen bakom årets största deckarhajp Hypnotisören, leker fortfarande katt och råtta med medierna. Den som gör en intervju med Lars Kepler får finna sig i att det sker via mejl och då med Bonniers som ombud.
Kritikerna hävdar att hemlighetsmakeriet kring Lars Keplers person i själva verket är en vital del av förlagets marknadsföring av Hypnotisören som kommer ut den 24 juli.
- Marknadsföringstrick? Ja, jag har nåtts av sådana spekulationer. Men för att citera Henning Mankell: "Det är så dumt att man borde dra en slöja av tårar över det". Den som verkligen tänker igenom saken förstår nog att det knappast är något marknadsföringstrick att inte kunna synas i medierna, inte sitta i tv-soffor eller ställa upp på författarbesök.
Nej, Lars Kepler har helt enkelt "starka skäl att göra så här och beklagar det". Han/hon föredrar att tro att uppståndelsen kring Hypnotisören handlar om boken, om att förläggare, agenter och andra läsare i bokbranschen blivit så förtjusta i texten att de entusiastiskt spritt budskapet om den.
- Jag tror att det är denna stämning av något nytt och spännande som gör att boken drar med sig uppståndelse och spekulationer.

"Hypnotisören" är första delen i en planerad serie med den finlandssvenske kriminalkommissarien Joona Linna i huvudrollen. Det är en suggestivt berättad mordgåta med synnerligen brutala inslag. Ett trippelmord begås i Tumba: mamma, pappa och dotter i en vanlig familj hittas slaktade. Sonen är svårt skadad, men överlever. När det visar sig att det finns ytterligare en dotter, som inte längre bor hemma, börjar en kamp mot tiden. Joona Linna tar hjälp av läkaren/hypnotisören Erika Maria Bark för att hinna före mördaren.
Det tog Lars Kepler ett och ett halvt år att skriva boken. Redan nu är deckarpseudonymen i gång med bok nummer två - "och den tredje har börjat ta form i mitt huvud". Det har sagts att serien ska omfatta åtta böcker, en siffra som Kepler dock inte vill bekräfta.
- Jag har en massa berättelser och mysterier i mig och jag tror att de kommer att fylla många böcker, men det absoluta antalet i serien är jag inte säker på. Åtta är en bra gissning.
Hypnotisören har ett filmiskt anslag som för tankarna till kriminalserier i tv som CSI, Millennium och varför inte svenska Graven (vars manusförfattare Rolf och Cilla Börjlind också nämnts i spekulationerna kring Keplers identitet). Författaren gör ingen hemlighet av att mycket inspiration hämtats från filmens värld.
- Jag är en nästan manisk konsument av både filmer och böcker, så inspirationen kommer förstås från de bästa och mest spännande upplevelserna, säger Kepler som föredrar deckare som "är spännande så pulsen stiger, men inte äckliga och frånstötande som många skräckfilmer".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!