I debattens centrum
Anna Odells konstprojekt "OkÀnd, kvinna 2009-349701" startade en infekterad debatt om konsten. FrÄn och med lördag visas verket i Kulturens hus i LuleÄ. "Jag tror inte att nÄgon kunde ana konsekvenserna av mitt projekt. Men konstdebatten som uppstod Àr intressant", sÀger Anna Odell.
Foto: Göran Ström
MÀnniskorna som passerar stannar till, frÄgar vad som pÄgÄr och ringer till polisen som omhÀndertar kvinnan, och hon kÀmpar emot nÀr polisen lyfter in henne i sin bil.
Det var en vardagsdramatisk hÀndelse. Kanske obehaglig för de inblandade, men ett ingripande i mÀngden av polisens mÄnga uppdrag. Och det kunde ha stannat vid just det. Men nÀr det blev kÀnt att konststudenten Anna Odell iscensatt en psykos pÄ Liljeholmsbron för sitt konstprojekt OkÀnd, kvinna 2009-349701 blev det startskottet för en av de mest infekterade konstdebatter som rasat i landet pÄ mycket lÀnge. En del blev upprörda över att en konstnÀr utnyttjade offentliga medel och sjukvÄrd för att genomföra sitt konstprojekt, andra angrep samtidskonsten i sig och kultureliten medan vissa försvarade konstens frihet och den iscensÀttning som Odell gjorde och menade att debatten var ett uttryck för ett konsthat. Och Àn har debatten inte lagt sig.
En av de Äterkommande frÄgorna i Odells verk, som visas i Kulturens hus frÄn och med lördag, Àr hur patienten ska bli trodd. Odell har sjÀlv varit patient i psykvÄrden och nÀr hon berÀttar om sina erfarenheter frÄn det första, "riktiga", omhÀndertagandet sÀger hon att folk avfÀrdat henne. Odells tes Àr att om hon provocerar fram samma förlopp som frisk och berÀttar om det, sÄ kan ingen vifta bort hennes erfarenhet eftersom hon dÄ varit vid sina sinnens fulla bruk. Och i filmen framgÄr det att hon Àr vÀl medveten om riskerna att bli stÀmd, att personalen ska bli förbannad och mÄnga av dem hon samtalar med avrÄder henne frÄn att genomföra projektet, medan andra Àr mer positiva.
I bland ter sig vissa utsagor som nÀrmast profetiska över vad som komma skall, Ä andra sidan naiva med facit i hand. För det uppstod en debatt utan dess like, som spÀnde över allt frÄn konsten i sig till moral och juridik, utan att nÄgon över huvud taget hade sett verket.
Det Àr ocksÄ nÄgot som Anna Odell Äterkommer till nÀr vi sitter och pratar om hennes verk och debatten som uppstod kring hennes konstprojekt.
- Jag tror inte att nÄgon kunde ana konsekvenserna av mitt projekt. Men konstdebatten som uppstod Àr intressant. Det sÀger nÄgot att folk blir sÄ upprörda, att konsten inte passar in i lönsamhetssamhÀllet. Men jag tyckte ocksÄ att det var intressant att ett helt folk yttrade sig över ett verk som ingen hade sett, sÀger Odell som understryker att hon aldrig hade nÄgot spekulativt syfte med sitt verk - nÄgot som varit en Äterkommande anklagelse mot konsten i debatten.
- Jag sitter ju inte och tÀnker "hur ska jag provocera" och det Àr nog fÄ konstnÀrer som gör nÄgot för provokationens skull. Men som konstnÀr har man en bra plattform. Jag behöver ju inte redovisa siffror och fakta pÄ samma sÀtt som en journalist, utan kan lyfta fram ett problem eller en frÄga ur andra perspektiv och peka pÄ hur dubbelt nÄgot kan vara, sÀger Odell.
- Sedan kan ju idén verka sjuk om man inte vet min bakgrund. IscensÀttningen behöver ju inte vara konst, men blir det av av kontexten. Men jag tillhör inte de som sÀger att nÄgot Àr konst bara för att jag kallar det konst. Jag försöker förklara för folk vad det Àr jag gör och varför.
Men nÀr nyheten om hennes projekt publicerades var hon mycket förtegen om vad slutresultatet skulle bli. Det hade varit att föregÄ verket menade hon dÄ och tyckte att folk skulle se det fÀrdiga verket i stÀllet - allt medan debatten rasade. SjÀlv fick hon ta emot bÄde telefonsamtal, mejl och brev frÄn upprörda mÀnniskor under vÄren.
- Men nÀr jag berÀttade i DN att jag sjÀlv varit sjuk och blivit tvÄngsomhÀndertagen av polisen sÄ har jag inte fÄtt ett enda negativt brev eller samtal. Jag har ocksÄ fÄtt stöd frÄn RSMH och avdelningar inom schizofreniförbundet. Men det har förvÄnat mig hur politiker, som Göran HÀgglund, fortsÀtter att förtala mitt verk nÀr patientgrupper stödjer mig. Jag undrar varför aggressionen fortsÀtter nÀr de svagaste och deras organisationer har uttalat sitt stöd för verket, sÀger Odell och vÄrt samtal glider in pÄ den kulturdebatt som uppstÄtt i kölvattnet av hennes verk.
Göran HÀgglund har ju gjort sitt utspel om "verklighetens folk" för nÄgon vecka sedan och anvÀnt Odell som slagtrÀ i debatten. Och en folkpartist har startat en grupp pÄ facebook för att fÄ konstfack stÀngt.
- Göran HÀgglund borde lÀra sig om bÄde konst och psykiatri. För nÀr Göran HÀgglund uttalar sig om vad som Àr bra kultur, samtidigt som han avfÀrdar annat, dÄ Àr det ju verkligen han som sÀtter sig pÄ höga hÀstar. Vad han sÀger Àr ju att den kultur han inte förstÄr Àr fel. Sedan Àr det konstigt att folk rasar mot skolan. Det Àr som om allt ska bort bara för att en elev har gjort nÄgot, sÀger Odell.
- Men det oproportionerliga i debatten Àr intressant. Det Àr klart att det har varit pressande för mig nÀr det varit hÀtskt. Samtidigt har debatten tillfört verket mycket och mÄnga har tyckt och tÀnkt. SÄ det har ÀndÄ varit vÀrt det, sÀger Odell.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!