"Ingen berömmelse varar för evigt"
Micael Dahlén ger i sin bok en träffande bild av dagens samhälle. Det tydligaste exemplet som tas upp är mobiltelefonen Iphone. Långt innan telefonen fanns på marknaden fick den enorm exponering i alla tänkbara sammanhang. I maj 2007, två månader före lanseringen, gjorde en stor amerikansk tekniktidning en konsumentundersökning och kom fram till att Iphone var den mobiltelefon som människor tyckte var bäst. En telefon de alltså aldrig hade använt.
I stort hamnar fokus hela tiden på det som komma skall. Inom musiken, filmen och idrotten är det påtagligt att ingen berömmelse varar för evigt. Alla får sina 15 microsekunder, inte minuter, av berömmelse. Det är därför viktigare att ägna uppmärksamheten på de som ännu inte har åstadkommit någonting eller framträtt någonstans, men förväntas göra det. I nextopia är de förväntade handlingarna och prestationerna betydligt mer storslagna och intressanta än de som visat sig hittills.
Kontrollen har ni. I dag finns alla möjligheter att organisera världen i vilken form ni vill, när ni vill. Med sofistikerad teknologi, och med en ny inställning kan den lilla människan fälla multinationella företag och samla arméer för att få det hon vill ha.
Fler möjligheter leder heller inte nödvändigtvis till överkonsumtion. Konsumenterna tar i stället allt mindre bitar av fler saker. Mängder av korta klipp på Youtube är inte mer resurskrävande än en långfilm, och förväntningarna på en mobiltelefon är förstås mindre resurskrävande än mobiltelefonen i sig.
Micael Dahlén har helt rätt. Däremot väcker detta en rad följdfrågor som måste besvaras.
Alla förutsättningar finns i dag för en konsumtion som är miljövänlig, personligt anpassad och gratis, alternativt mycket billig. Fildelning och bibliotek ger ett enormt utbud av kvalitetskultur. Andrahandsmarknaden ger en stor tillgång på kläder och husgeråd. Trots detta ägnar sig den stora majoriteten istället åt att betala dyra pengar för onyttigt skräp.
Det må vara så att det ligger i människans natur att hela tiden sträva efter något nytt. Men saken är den att vad som är nytt är relativt. Skivor, filmer och böcker anses vara aktuella en kort tid efter utgivningen. Sedan ses de som daterade och försvinner ur diskussionen. Men bara tills den dag en driftig entreprenör får för sig att paketera om verket och ge ut det en gång till. Då har det helt plötsligt förvandlats till något nytt som ska uppmärksammas.
En kommande bok skulle kunna försöka ge svaret på varför det är så, och hur det går att förändra. En del av problemet är givetvis företag som tjänar pengar på situationen samt lättlurade journalister och bloggare som lydigt går deras ärenden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!