På Facebook skriver Robert Råberg inför konserten Scener ur en karneval: Tänk att en dröm snart får gå i uppfyllelse. Och när Luleåsonen sätter sig ned bakom flygeln förstår man att det är en taggad pianist som spelar.
Edward Griegs Hollbergsvit op. 40 från 1884 är så välkänd i sin orkesterversion att man lätt glömmer bort att den i original är ett pianoverk. Skriven för att hylla 200-årsminnet av dansknorske dramtikern Ludwig Hollbergs födelse bjuder stycket på fem dans-satser i form av Preludium, Sarabande, Gavotte, Air och Riguadon. Råberg lyckas här fint förmedla Griegs lyriska tonvärld.
Georg Friderich Händels Svit i F-dur, HWV 427, från 1720 som består av fyra satser Adagio, Allegro, Adagio samt Allegro (Fuga) skrev som så mycket annan barockklavermusik i original för cembalo. Men Råberg visar att piano går lika bra i detta fina framförande.
Född i Solefteå men verksam i Norge var Maj Sønstevold. Hennes Per Aspera Ad Astra från 1983 är ett skönt avbrott med sin distinkta pulserande rytm och jazztongångar inspirerade av Latinamerika som Råberg skickligt bemästrar.
Wolfgang Amadeus Mozart skrev 18 pianosonater. Råberg har valt ut nummer 8 D-dur, Kv. 311 skriven 1778 då Mozart rest till Paris. De tre satserna Allegro Maestoso, Andante Cantible och Presto komponerades just som hans mamma avlidit. Vilket hörs i musiken och märks i Råbergs framförande. Men modern är musikaliskt i ljudt minne bevarad.
Faschingsschwank aus Wien, Op. 26 skrevs av Robert Schuman 1939. De fem satserna, Allegro, Romanze Scherzino, Intermezzo och Finale bjuder på en rejäl resa både för pianist och publik. Vilket pianospel vi bjuds på här. Åka av från första till sista tonen. Sedan ett fint extranummer i form av One summer's day från filmen Spirited away av Joe Hisaishi.
Det har bland forskare länge diskuterats om den sk Mozarteffekten finns. En sak är i alla fall säker. Så energipåfylld och glad som man kände sig efter denna pianoafton fick man stifta bekantskap med ett nytt begrepp. Råbergeffekten. Inte illa Robert.!