Internationell tecknarsolidaritet för Charlie Hebdo

Den sydafrikanske tecknaren Jonathan "Zapiro" Shapiro är en av alla som uttryckt sina reaktioner på attacken.

Den sydafrikanske tecknaren Jonathan "Zapiro" Shapiro är en av alla som uttryckt sina reaktioner på attacken.

Foto: Schalk van Zuydam

Kultur och Nöje2015-01-08 13:17

Tecknare och satiriker världen över reagerar nu på terrorattentatet mot Charlie Hebdo. Bland de svenska reaktionerna finns namn som Charlie Christensen, Nina Hemmingsson och Lars Vilks.

Omedelbart efter terrorattentatet som lämnat tolv personer döda i Paris började reaktionerna från de mördade satirikernas kollegor strömma in. Ett av de första svaren kom den australiske tecknaren David Pope. Hans bild, föreställande en beväpnad terrorist som står framför en mördad tecknare med texten "He drew first" (En engelsk ordlek, ungefär "Han började"), fick omedelbart viral spridning.

"I slutändan kan terrorister inte besegra idéer. Vårt uppdrag nu är att fortsätta göra det vi gör, att fortsätta driva med makten och i synnerhet de som utövar den med våld", skriver Pope i samband med publiceringen på onsdagen, enligt AFP.

Från svenskt håll har flera svenska serietecknare och satiriker uttryckt sorg och vrede över attentatet. "Arne Anka"-tecknaren Charlie Christensen publicerade en tom serieruta med texten "Teckning godkänd av extremister ur alla läger och helt i linje med deras vision för framtiden" på sin Facebook-sida under onsdagen.

"Man har liksom inte mera ord än att detta är ett attentat mot det fria ordet. När jag började teckna var det mest för att jag tyckte det var kul. Inser nu att det börjar bli en nödvändighet", skriver Christensen i samband med illustrationen.

Nina Hemmingsson publicerade på torsdagen en teckning föreställande en kvinna med en brinnande penna i en brinnande värld, som kommentar till händelserna.

Sammanlagt har dussintals tecknare världen över tecknat eller uttryckt sina reaktioner, däribland den sydafrikanske tecknaren Jonathan "Zapiro" Shapiro och svenske Lars Vilks, som båda har gjort satir av profeten Muhammed och lever under hot.

– Charlie Hebdos publicering ligger några år tillbaka i tiden och man kunde tänka sig att det skulle glömmas bort, men det gör det ju inte. Det finns uppenbarligen människor som kan gå länge och invänta rätt stund. Det här är en säkerhetsfråga som är väldigt svår att lösa, säger Vilks till TT.

Ett fåtal medier har valt att publicera de mördade satirikernas kontroversiella teckningar under torsdagen, däribland svenska Expressen, spanska Mongolia och amerikanska Huffington Post. Flera röster inom media, däribland organisationen Reportrar Utan Gränser, uppmanar nu internationella medier att publicera teckningarna. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!