Intrigerna flyttar till Luleå

Förra året ökade Black Island Books sin utgivning. I år meddelar Peo Rask på förlaget att rekordet kommer att ryka igen med hjälp av både återkommande och debuterande författare. Och skönlitteraturens historier flyttar till Luleå som omväxling.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2008-06-05 06:00
När man som Peo Rask startar ett förlag kan det vara svårt i början. Dels för att man väljer ett säte utanför huvudstaden, dels för att man väljer att framförallt ge ut smala titlar. "Sök inte oss om du söker inställsam litteratur" skriver förlaget, som heter Black Island Books i en annons.
Och med spännande titlar, goda författare och hårt arbete kan man nå långt. Förra året ökade Black Island Books sin utgivning till åtta titlar och i år ser rekordet ut att ryka med råge.
- Det finns inget som är så kul som förläggare att få lägga ut "slutsåld" på en titel på hemsidan, säger Peo Rask.
- Det är klart att det är svårt att få poesi att sälja, så har det alltid varit. Men vi på förlaget har valt att inte bara sätta oss ned och välja vilka tio titlar under året vi tror skulle kunna sälja - vi väljer de tio som vi vill ge ut. Och då blir det en naturlig blandning av både tillgängliga böcker och konstböcker som lyrik.
Därför har Black Island Books en diger repertoar. Allt från hårdkokta deckare till finstämd naturyrik. och 2008 blir inget undantag.

Under första utgivningsvågen återkommer Roger Melin med en diktsamling. Dessutom kommer Gary Webster att debutera på förlaget med sin poesi i Sympathies.
- Han skriver om Boliden men jag skulle vilja säga att det lika mycket skulle kunna handla om Malmfälten. Och det känns schysst otrendigt att ge ut gruvdikter när andra förlag släpper en kokbok i veckan, säger Rask och ler nöjt.
Ann-Christine Liinanki debuterar också med en bok betitlad Storsien. Det blir en skildring från 1890 till nutid med så vitt skilda ämnen som kärlek, svek, politisk internering och idyll.
Även Lars G. Carlsson kommer med en historieskildring, Danko och Flamman.
- Den tar avstamp i tiden strax innan attentatet mot Flamman och sedan får man följa både offer och förövare framåt i tiden, berättar Rask.

Till hösten kommer också en andra våg av utgivningar, bland annat ett par, tre titlar av unga författare.
- Vi ville gärna göra den satsningen eftersom vi märker att författar- och konstnärskåren i Luleå är densamma. Det enda är att den blir äldre. Det i sin tur leder till att det blir tuffare för de yngre att ta sig in, säger Rask.
Majvor Müller återkommer med ytterligare en kriminalroman, bara ett år efter den senaste släpptes.Den här gången flyttar Müller intrigen från Tornedalen till Luleå - ett självklart val tycker Rask.
-Det kändes som ett bra alternativ när handlingen skulle förflyttas. Många deckarförfattare blir så bundna av adresser i Stockholm och försöker förhålla sig till någon stressad polis med äktenskapsproblem där, men varför inte flytta ut morden och kropparna till andra orter? Majvor gör helt rätt. Se bara på Mankell, han skriver om Ystad för att han kan Ystad. Och när jag funderar så har det nästan aldrig skrivits några skönlitterära böcker som utspelar sig i Luleå. Nu kommer det tre.

Sedan ger poeten Maria Vedin ut en science fiction-roman, den andra i ordningen.
- Som författare är det bra att ta ett steg åt sidan från poesin och prova något annat emellanåt, menar Rask.
Själv har han kastat sig in i deckargenren, ett oväntat tilltag från hans sida medger han. Brottsplats Luleå är en kriminalroman, men en annorlunda sådan.
- Jag har lånat deckargenren för att ta tempen på en medelstor stad och boken har varit väldigt kul att skriva. Nu förstår jag varför så många författare väljer deckargenren. Här kan man framföra samhällskritik i en genre som faktiskt blir läst, och det är helt i stil med Sjöwall/Wahlöö-traditionen - långt borta från den borgerliga deckarkulturen som enbart inehöll ett mord och underhållning, avslutar Rask.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!