Jong brottas med Wing

Med "Rädd att flyga" blev hon en förebild för en hel generation kvinnor. Men det har varit svårt för Erica Jong att leva upp till succén från 70-talet. I flera år har hon kämpat förgäves med en ny roman om Isadora Wing.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Kultur och Nöje2010-09-23 06:00
Som litterär gestalt ställde Isadora Wing allt på ända. Hjältinnan i Rädd att flyga chockade läsarna med sin omättliga aptit på livet och dröm om det "knapplösa knullet", ett jämställt sexuellt möte befriat från varje uns av skuld och ånger. Jongs bok passerade relativt obemärkt vid utgivningen 1973, men hittade snart läsare över hela världen och fick till sist ikonstatus i den feministiska litteraturen.
- Rädd att flyga är inte en bok längre, det är en händelse, konstaterar Erica Jong.

Hon har kommit med morgonflyget från USA till Sverige för att vara med på Bokmässan i Göteborg där hon ska tala om sin självbiografi Förföra demonen: Att skriva för livet. Samtidigt ges Rädd att flyga ut i svensk nyutgåva, efter att ha sålts i omkring 20 miljoner exemplar över hela världen.
- Det var som om allt samspelade när den kom ut första gången. Folk var intresserade av vad kvinnor tänkte och hur de levde. I dag känns det som att det intresset har avtagit, det har blivit en slags backlash, säger hon.
Erica Jong är dock medveten om att många unga kvinnor har återupptäckt Rädd att flyga. I Bitterfittan låter den svenska författaren Maria Sveland sin huvudperson läsa Erica Jongs bok och drömma om 70-talets frigörelse. I ett förord till nyutgåvan skriver Sveland att det kanske är "mer välbehövligt än någonsin tidigare" att romanen publiceras igen.
- Jag har läst några kapitel i Bitterfittan, men jag måste säga att huvudpersonen har en lite romantisk syn på 70-talet. Hon verkar tro att det var så enkelt och fritt då, medan det i själva verket var en konstant kamp, kommenterar Erica Jong.

I sin självbiografi berättar Erica Jong öppet om hur det varit att leva med Rädd att flyga i bagaget. Om hur myten kring boken växt och växt så att den nästan fördunklat allt annat hon gjort. Men hon ångrar inget, säger hon - att ångra ligger över huvud taget inte för henne. Med samma öppenhet berättar hon om sina fyra äktenskap (varav tre av dem stormiga), om sina föräldrar och syskon, om lyckliga ögonblick och personliga tillkortakommanden.
- Det enda jag inte kan tänka mig att skriva om är sådant som skulle kunna orsaka min dotter Molly smärta. Min bästa vän rådde mig att inte skriva om att jag körde bil full och åkte fast. "Det kommer att ställa dig i dålig dager", sade hon. Men jag måste berätta om det - det hände ju faktiskt.
Varför måste du vara så ärlig?
- Många läsare har varit med om samma sak, att jag skriver om det kan få dem att känna sig mindre ensamma. De behöver inte känna att de är missfoster. Jag tycker att det är en författares uppgift att dela med sig av egna upplevelser till andra.

Att skriva är både en välsignelse och en förbannelse, menar Erica Jong. Sedan Rädd att flyga har hon skrivit nästan ett tjog andra böcker, men trots att romaner som Fanny eller Den sanna berättelsen om Fanny Hackabout-Jones öden och äventyr och flera av hennes diktsamlingar har fått fin kritik har de inte fått samma uppmärksamhet som föregångaren. Men det beror inte enbart på prestationsångest att hon i åratal kämpat med att skriva en ny bok med Isadora Wing som huvudperson, säger Erica Jong.
- Jag tror att det har att göra med att jag skriver om svåra ämnen. Den handlar om att bli äldre, något jag själv har väldigt kluvna känslor till. Och så handlar den om döden. Jag bearbetar bland annat min fars död och det har varit väldigt svårt för mig att skriva om.

Lika passionerat som Erica Jong skriver sina böcker lika intensiv är hon som läsare. Just nu har hon tagit sig an Jonathan Franzens uppmärksammade Freedom. Hon har läst honom förut och gör en försiktig karaktäristik av honom som författare och person.
- Han verkar väldigt obekväm i sitt eget skinn. Jag tror att jag alltid har försökt att vara bekväm i mitt, både när jag skriver och i mitt privata liv.
Fakta
Född:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!