Jubilerande mässa märker ingen kris

Bokförlagen ser över sina kostnader - men 25-årsjubilerande Bok- och biblioteksmässan i Göteborg verkar klara sig oskadd genom den ekonomiska krisen. I år slår mässan rekord i antal programpunkter.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-09-23 06:00
1985 såg en liten branschmässa för bibliotekarier dagens ljus i Göteborg. Biblioteksmässan, som den hette då, drog 5 000 besökare - ett gott betyg, enligt arrangörerna.
När den spanska författaren Rosa Montero på torsdag inviger Bok- och biblioteksmässan är proportionerna helt andra. Arrangörerna räknar med 785 medverkande från 25 länder, 100 000 besökare och omkring 2 600 programpunkter.
Lågkonjunktur? Det avspeglas i alla fall inte i mässprogrammet.
- Alla förlag ser nog över kostnaderna nu, men det är inget vi har märkt av, säger Anna Falck, vd för Bok- och biblioteksmässan.

Det är ändå tydligt att vissa bokförlag dragit åt svångremmen. Några har löst det genom minskad representation på mässan och en mer restriktiv inställning till gratisbiljetter, andra satsar stort - kanske till och med hårdare än tidigare.
Ett av de bokförlag som skurit ned på sitt engagemang under mässan är Bonniers.
- Vi har något färre författare där, bekräftar Jonas Axelsson, skönlitterär chef på förlaget.
- Det betyder inte att vi är få, tvärtom. Men det har varit så mycket innehåll i mässan att saker har kommit bort. Ett visst förnuft har inträtt från alla håll, det är en bokfest utan like, men det kanske är dags att banta lite för att bibehålla den känslan.

När de stora förlagen som Bonniers och Norstedts nöjer sig med att ta ett eller två stora utländska författarnamn till mässan slår det lilla kvalitetsförlaget Tranan troligen rekord i antal internationella författarbesök. Förutom tre spanskspråkiga författare bidrar man med besök av tjeckiska, angolanska, rumänska och indiska författare.
- Vi löper viss risk att drunkna i bokmässan eftersom vi inte har samma marknadsföringsmöjligheter som större förlag. Å andra sidan löper vi den risken annars också, säger Johan Söderbäck på Tranan.
Han konstaterar att det spanska temat hjälpt till att hålla kostnaderna nere, eftersom till exempel den mexikanska ambassaden skjuter till pengar för att bekosta sina författares besök.
- För oss centreras väldigt mycket kring bokmässan. Det är väldigt ansträngande, hela våren och sommaren går åt till att förbereda den, efteråt är vi helt utpumpade. Men det är ju vår chans att nå ut.

Om Isabel Allende är den stora mediala magneten på årets mässa är Jan Guillou troligen den flitigaste författaren. Piratförlaget räknar med att Guillou har mellan 30 och 35 programpunkter under de fyra dagar som mässan håller på.
- Han har i stort sett fem minuter mellan varje framträdanden, så han springer i gångarna mellan varje plats. Det gäller att se till att det finns en macka i montern som han kan äta, annars hinner han inte, säger Cherie Fusser, marknadschef på Piratförlaget.
Kanske hinner Jan Guillou också med lite tårta under sin språngmarsch mellan framträdandena. Bokmässan firar nämligen sitt 25-årsjubileum med just tårtkalas, på Barnens torg och Internationella torget. Dessutom ger man ut en bok med historiken kring mässan.
Men för vd Anna Falck gäller det att ha simultankapacitet. Arbetet för 2010, med Afrika som tema, är i högsta grad i gång. Det samma gäller 2011 och 2012.
- Förhoppningsvis kan vi avslöja vad temat 2011 blir på årets mässa. Det ger förlagen en chans att hinna översätta titlar i tid till mässan, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!