I det kommunistiska Kina efter Mao sitter två äldre herrar i ett mäklarhus och spekulerar i aktier. Den ene är pensionerad matematiklärare, den andre pensionerad militär. De funderar över frågan: hur kan den marxistiska ekonomin anpassa sig till den nya, klart kapitalistiska situationen? Matematikläraren låtsasinvesterar, för han har inte råd att köpa aktier. Där hemma finns hans svårt handikappade dotter och en hustru att försörja.
Det är ramen till en av Yiyun Lis berättelser, som bjuder på en närvarokänsla i det stora landet i öst som snart tagit över hela världen, inte bara svenska Volvo och kanske också Saab. Men det handlar inte om landets herrar, i stället om de små människorna i det stora landet, ofta de äldre med erfarenhet av ett helt liv i den kommunistiska staten som Mao format, han som kallas Vår fader, Vår frälsare, Polstjärnan i våra liv, Den aldrig nedåtgående solen.
Men Yiyun Li låter en del berättelser lyfta och landa i Amerika, det andra stora och mäktiga land där hon själv nu bor och skriver på det nya landets språk, i det landet där en prostituerad blir prinsessa och en kråka förvandlas till en svan.
En berättelse handlar om "Miss Casablanca", som är 32-årig ogift lärare i engelska och kallas så för att hon brukar visa filmen med samma namn för sina elever. Ogift, 32 år gammal och barnlös, det gillas inte i Kina. Hennes pojkvän försvann till USA med en kinesisk kvinna och gifte sig med henne. Det började som ett skenäktenskap för att hjälpa kvinnan eftersom hon hamnat på svarta listan efter att ha deltagit i demonstrationerna på Himmelska fridens torg. Och det är Miss Casablanca som ordnar resan till USA, skenäktenskapet som blir ett riktigt äktenskap och hon förlorar allt.
Det är berättelser som dröjer kvar länge efter läsningen och man vill gärna läsa fler av Yiyun Li. Och det finns mera, De hemlösa är hennes debutroman som gavs ut på svenska i mars i år. Den debuten prisbelönades. Det bör finnas ett pris också för Be för mig i tusen år.