Kirunas konstskatt fram i ljuset

En konstskatt dras nu fram i ljuset. Kiruna kommun visar delar av fyra samlingar och där finns verk av det tidiga 1900-talets stora målare ur gruvdisponenten Hjalmar Lundbohms vänkrets.

Johan Tirén - Nattstämning.

Johan Tirén - Nattstämning.

Foto: Johan Söderlund

Kultur och Nöje2015-01-24 03:35

– Jag tror det blir en välbesökt utställning. Folk vill se de gamla konstnärerna. Det är också en bra grund för det kommande länskonstmuseet, säger Maria Ragnestam, projektledare.

Kiruna kommuns konstsamling är unik. Stadshusets tjänsterum är fyllt av de stora målarna. En del av konstverken är värderade till miljonbelopp. Det är många kända namn när en del av samlingarna ställs ut, som Emelie Demant-Hatt, John Bauer, Alvar Jansson, Leander Engström, Ossian Elgström, Christian Eriksson, Lars Lerin, Sixten Lundbohm, Britta Marakatt-Labba, Nils Nilsson Skum, Helmer Osslund, Lars Pirak, Charles Portin, Johan Thuuri, Johan Tirén, Lars Tunbjörk, Axel Törneman och Carl Wilhelmsson.

– Du kan komma och se en Isaac Grünewald som jag har vid skrivbordet. Det är en ovanlig Grünewald och den har aldrig blivit värderad. Men den är larmad, säger kulturchefen Lennart Lantto, kultursekreteraren.

Men de flesta konstverken i tjänsterummen får hänga kvar, för det finns så mycket annat att visa och sedan måste verken kunna hänga ihop. Kommunen räknar till fyra konstsamlingar: Lundbohmssamlingen , konststipendiaterna, gåvor och så det som kallas den allmänna samlingen.

– Jag har valt bort konstverk av Grünewald och prins Eugen. Deras motivval passar inte, säger Maria Ragnestam.

Hon har i stället valt 32 andra konstnärer och ett 40-tal verk ingår i utställningen. En blandning av dåtid och nutid.

– Jag vill visa hur staden och konsten påverkat varandra.

Men det blir många män. Konstnärerna är i de flesta fal män och de har ofta målat män. Det är Maria Ragnestam medveten om.

– Det är en hård och karg samling konst. Den handlar om gruva, industri och det är män på bilderna. Nästan inga kvinnor.

Redan vid insteget i det fina stadshuset som i sig är ett konstverk gör sig det tunga påmint. På de svartmålade utställningsväggarna möts vi av Axel Törnemans målning från Kiirunavaara, med gruvarbetare i förgrunden och staden i bakgrunden. Och annat i det första blickfånget är Alvar Jansson tunga målningar av gruvarbetare. Hans målningar utstrålar det försiktiga midvinterljuset i Kiruna. Kanske blir det lite för tungt på den svarta väggen

Sedan finns också det som är stort och ljusare. Sixten Lundbohms 7.5 meter breda målning av Kiirunavaara har tagits ner från kommunfullmäktiges sessionssal och ingår i utställningen.

Konsten har alltid genomsyrat Kiruna stadshus. Inget annat har så mycket konst på väggarna och det har bara fyllts på under åren. Konsten också fått prägla en interiör som samtidigt är så rik på utsmyckningar.

– I vigselrummet finns en Helmer Osslund-tavla. Den fick påverka hela rummet. Allt går i konstverkets färger, säger Maria Ragnestam.

Skandinavien främste akvarellist finns representerad i utställningen. Lars Lerin fick Kiruna kommuns kulturstipendium 1980 och här kan flera av hans verk ses. Inte bara akvarellmåleri, också en grafik med motiv från motoriserad skogsavverkning. Intill den Kalhygge II, ett verk som Lerin en gång ville byta ut.

Om några år ska Norrbotten få sitt första konstmuseum och det är Kirunasamlingen som är grunden och anledningen till att det byggs i Kiruna. Det är i alla fall tanken och följdriktigt blir det en del av det nya stadshuset.

Kiruna är kanske inte den centralaste placeringen av ett länskonstmuseum. Under denna utställning arrangeras bussresor, bland annat från Korpilombolo och Jokkmokk till Kiruna, för billösa som vill se en del av den rika konstskatt som annars vilar i Kiruna kommuns magasin.

Redan efter en snabb rundvandring i den ännu ej färdighängda utställningen väcks en hunger att få se mera. Maria Ragnestam lovar också att det kommer mera. Sedan har ju också LKAB sin fina samling.

KONST

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!