"Krögarna bryr sig inte om musiken"

Med 65 kilo vinyl i ryggsäcken har Anders Dahlqvist åkt runt i landet som en av Sveriges mest älskade discjockeys. I kväll spelar han på Cleo med sin samling av 70- och 80-tals musik.

Foto:

Kultur och Nöje2008-11-08 06:00
Den 11 november 1967, endast 14 år gammal stod Anders Dahlqvist för första gången bakom en grammofon på Art Club i Boden. Hans engagemang och kärlek till arbetat ledde fram till titeln "The hardworking DJ". Anders var även med och startade Sveriges första diskotek samtidigt som han spelade saxofon i orkestern "Mc Nisch".
- 1967-75 hade alla discjockeys sin egen stil, men sedan kom Bonny M och alla trodde att de kunde vara discjockyes . De följde inte en egen stil som vi andra utan spelade bara samma musik.
Förspel
Anders berättar att det är likadant med dagens discjockeys som kan följa rytmen, men att de inte kan läsa människorna.
- Jag har inget emot nya stilar, men det är många som inte kan hantera musiken. Det gäller att kunna spela med känsla.
Anders berättar om hur man bär en publik och vad meningen med diskotek är.
- Man måste få en positiv stämning. 60-talets diskotek bygger på att förtränga känslorna och få en rytm. Samma tes gäller idag. Man kan jämföra hur jag spelar musik med förspel. Det gäller att bygga upp en stämning.
Anders förmåga att avstyra bråk med hjälp av musiken är vida känd och funkar både unga och gamla. Han spelar med passion och kan berätta historier om sitt liv bakom skivspelaren som skulle kunna fylla en hel bok.
- En diskjockey ska vara en del av en grupp människor när de spelar. De ska finnas ett samspel mellan personalen i dörren, baren och bakom skivspelaren. Vi styr hela kvällen och bygger uppe en stämning.
"En förändring"
Anders passar på att ge en pik till krögarna som han anser inte bryr sig om musiken.
- De erbjuder samma ljus och ljud till alla diskjockeys och sänker kvalitén på upplevelsen. Man ska aldrig sänka kvalitén. Krögarna måste tänka till. Jag vill inte stoppa utvecklingen, men det måste ske en förändring.
Han förklarar att en diskjockey måste vara lyhörd i arbetat och lyssna på vad publiken vill ha.
- Många frågar hur jag gör det, men jag kan läsa människor och det måste man göra. Jag spelar bara vinyl och när jag var i Boden för ett tag sedan kom ett par ungdomar fram och sa "Vilka stora CD-skivor du har!", säger Anders och skrattar.
- Det gäller för dagens discjockeys att göra något eget, det finns för många som kör samma sak. Det har inte hänt något sedan 1975. Att vara discjockey är ett seriöst arbete och inte något som bara går ut på att slänga på lite skivor på datorn för tusen kronor per kväll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!