Kultpjäs om klass och bemanning

Teaterhösten i Stockholm bjuder bland annat på Top Girls med Katarina Ewerlöf i huvudrollen.foto: petra hellberg

Teaterhösten i Stockholm bjuder bland annat på Top Girls med Katarina Ewerlöf i huvudrollen.foto: petra hellberg

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2012-08-02 06:00

Nästan på dagen 30 år efter uruppförandet i London sätter Stockholms stadsteater upp Caryl Churchills feministiska kultpjäs Top Girls med Katarina Ewerlöf i huvudrollen. Olof Hansson regisserar och premiären blir i augusti på Klarascenen.

Det är tidigt 1980-tal i Storbritannien. Margret Thatcher har just blivit vald till premiärminister och Marlene (Katarina Ewerlöf) har precis blivit utnämnd till vd för rekryteringsföretaget Top Girls.

Fem kvinnor ur historien har bjudits in till en middag som Marlene ordnar för att fira sin nya chefspost; en viktoriansk upptäcktsresande, en japansk konkubin, en kvinnlig påve samt Dull Griet från en målning av Brueghel och den litterära figuren Griselda.

Tillsammans diskuterar de kvinnors ställning, möjligheter och begränsningar utifrån sina egna erfarenheter.

- De är alla extremt olika och förutsättningarna för dem att uttrycka sig, att leva, att skaffa barn har också sett helt olika ut, berättar regissören Olof Hanson. De visar hur olika förutsättningarna varit för kvinnor från olika klasser, länder, tider och kulturer.

- Trots att pjäsen utspelar sig i Thatchers England så finns det många likheter med dagens Sverige. Det var också en tid med stora möjligheter och stor frihet. Samtidigt var det många gemensamma folkhemstankar som slogs sönder. Det fanns en stark tro på individen istället för på kollektivet.

Olof Hansson menar att pjäsen närmar oss på andra sätt.

- År 1982 fanns inga rekryteringsföretag i Sverige, det var till och med förbjudet, men idag är de jättestora även hos oss.

Andra delar av pjäsen utspelar sig på Marlenes arbete och hemma hos hennes syster Joyce (Kajsa Ernst) som till skillnad från Marlene inte har gjort karriär utan blivit kvar i Suffolk där systrarna växte upp. Publiken får veta mer om Marlene och vad hennes klassresa har kostat.

- Pjäsen ställer många frågor om solidariet, måste alla kvinnor vara solidariska med varandra? Måste man bli som en man för att lyckas? Margret Thatcher som Marlene beundrar, var en av världens mäktigaste kvinnor och drev en politik som kvinnor förlorade på. Hon var helt enkelt inte solidarisk med kvinnorna och det blir en trätofråga mellan systrarna.

Hela pjäsen består endast av kvinnorroller. Totalt är det 16 roller och förutom Katarina Ewerlöf och Kajsa Ernst ser vi Rakel Wärmländer, Lilian Johansson, Louise Peterhoff, Sofi Helleday och Sara Jangfeldt på scenen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!