Kulturfestivaler i startgroparna
Vattenfestivalen är sedan länge begraven, men kulturkalasen lever. Stockholm, Göteborg och Malmö laddar för var sin festival, som inleds samma vecka.
Stockholms kulturfestival är minstingen i gänget, med bara tre år på nacken. Stockholms stad satsar i år 12,3 miljoner kronor på att göra kulturen tillgänglig för en så bred publik som möjligt.
Det har resulterat i ett program som sträcker sig från en hyllningskonsert till Ted Gärdestad via ett finskt tema till en konstutställning som fokuserar på vårt förhållande till döden.
- Vi ska inte göra en festival som alla tycker om hela tiden varje sekund. Det blir väldigt utslätat. Däremot ska vi göra en festival där alla känner att de hittar något, säger Claes Karlsson, festivalgeneral i Stockholm.
Kulturkalaset i Göteborg har en längre historia bakom sig. Festivalen startade i början av 1990-talet som Göteborgskalaset, men när den blev alltför mycket förknippad med fylla och bråk bestämde sig arrangörerna för att byta namn och inriktning.
I år presenteras ett blandat utbud på Kulturkalaset: allt från balett med Göteborgsoperan, sjöslag vid ostindiefararen Götheborg, till framträdanden av Jaqee, Laleh och Markus Krunegård.
Den äldsta av de tre festivalerna är den i Malmö som firar 25-årsjubileum i år. Här är kulturprägeln lite mindre tydlig, arrangörerna satsar mer på traditionella festivalinslag - och ja, langosvagnen finns på plats.
Men det finns också plats för ljusgraffiti, kravallslöjd och teater.
Festivalerna får ibland kritik för att vara profillösa - men Claes Karlsson anser att de är viktiga både för städerna och för dess invånare.
- Stockholm har till exempel inte så många andra gemensamma evenemang där alla kan känna sig inbjudna. Och vår festival bidrar till att skapa en bild av Stockholm som en generös kulturstad som kan locka till sig turister.
Stockholms kulturfestival 11-16 augusti:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!