Laakso Chikks är ett unikt tvåårigt mentorskapsprojekt som handlar om den tornedalska identiteten.
Tillsammans med varsin kvinnlig mentor har kvinnorna - chikksen - fått utforska sina identiteter vilket kan omfatta allt från språklig, kulturell, social och geografisk bakgrund till sexualitet, karriär, drömmar, vägval eller behov av förebild eller vän.
Syftet är att kvinnorna ska få kunskap om det historiska och nutida Tornedalen och meänkieli, hitta inspirerande förebilder och få reflektera över och förhålla sig till sitt eget kulturella arv.
Moa Autio, Kiruna, är 25 år och en av chikksen.
Hon säger att största behållningen av projektet är mötet med alla andra människor - inledningsvis 10 chikks och tio mentorer och andra året sju chikks och sju mentorer - samt diskussionerna om identiteten.
– Jag har inte kunnat ta på och förstå den tidigare, säger Moa Autio.
Anne Angeria , Haparanda, är mentor i projektet och hon säger att den tornedalska identiteten innebär en stor rikedom för henne:
– Jag bär med mig både det svenska och det finska och två kulturer gör att jag känner mig hemma på fler ställen och att livet blir större. Ibland har jag velat rejält härifrån, men jag hinner bara en liten bit innan jag rycks hem igen.
Regina Veräjä är projektledare för Laakso Chikks och hon säger att träffarna i projektet innehållit "tårar och skratt, historier som är härliga och historier som är förfärliga".
– Jag vill egentligen inte att människor ska gruppera sig, det medför ofta att någon känner sig exkluderad. Men samtidigt behöver vi sammanhang där vi kan förhålla oss till gemensamma angelägenheter, som i det här fallet den tornedalska bakgrunden. De här 20 kvinnorna kan spegla sig i varandra. Och med sina olika åldrar, språk, uppväxter, livsåskådningar, sysselsättningar och personligheter har de massor av kunskaper och nya tankar att delge varandra. Jag önskar innerligt att det här nätverket lever vidare och att fler som är intresserade av att utforska sin identitet ansluter sig, säger Regina Veräjä.
Projektets final blir sista söndagen i september i Kalix.
Föreställningen Tidens Tornedalen innehåller teater, sång, smaker och dans - den beskrivs som en upplevelse där språket kommuniceras hämningslöst.
30 meänkielitalande dockor - tillverkade av Ritvaelsa Seppälä som också är mentor i projektet och speglande en av vardera kvinna som varit med i projektet - ska avfyras och börja en turnering runt om i länet.
Så Laakso Chikks må tystna som projekt - även om nätverket som skapats lever vidare - men genom dockorna som du lär stöta på här och var sprider de budskapet om tornedalingarna vidare.