I början på juli var den lilla masugnen ”Thorsdotter” på kort visit hos SSAB. Konstnärerna vid Kollektivverkstaden, KKV , i Luleå, som använder ugnen till att göra järnskulpturer, hade fått problem och behövde hjälp.
Den 1,5 meter höga masugnen "Thorsdotter" byggdes 2003 och används av konstnärerna på KKV till att gjuta järn i sandformar.
– Vi hade gjort sju lyckosamma tappningar under en tvåårsperiod innan den ödesdigra oktoberdagen, då allt kallnade” säger föreståndaren Pia Schmaltz.
Ugnen är skrotbaserad, eldas med koks som först värms upp med en blandning av propan och luft. Därefter varvas mindre mängder järnskrot och koks.
Hela processen från tändning till tappning tar drygt 2 timmar och ger totalt 20 kg järn. Det kan jämföras med SSABs stora Masugn 3 som tappar 280 ton i timmen.
Den senaste järntappningen skulle ske i mulet och dimmigt höstväder och ugnsbotten var för kall. Därför stelnade järnet till en klump och inget kom ur tapphålet.
– Vi har själva försökt med tigersåg och vinkelslip men det är trångt inne i smältugnen och järnkakan var för tjock, säger Pia Schmaltz.
Konstnärerna tog kontakt med Lennart Ekman på SSAB, som tog sig an uppgiften att få bort klumpen. Den lilla masugnen transporterades till SSAB:s masugnsavdelning där masugnskunniga med hjälkp av syrgas-lansutrustning renoverade "Thorsdotter".
– De var verkligen oroliga för sin masugn och vi gjorde vad vi kunde för att hjälpa dem. De bedriver ingen kommersiell verksamhet med ugnen och den lilla tid det tog för oss att lösgöra järnkakan klarade vi av att göra i pauserna, berättar Lennart Ekman på SSAB Råjärn.