Nu ställer Stenberg ut hos Bodens konstgille i Enter galleria. Utställningen som fått namnet "Impulser" öppnades med en vernissage på lördagen. Lars-Lennart Stenberg hade tidigare sin keramikverkstad bredvid sitt bostadshus på Melonvägen i Sävast. Han valde att lägga ned ateljen 2007. Den är numera ombyggd till lägenhet.
– Jag höll på med försäljning, tillverkning och skolarbete. Jag kände att åldern tog ut sin rätt och valde att lägga ned ateljén efter 15 år och bara hålla på med konsten på fritiden. Har man en verkstad hemma som bara väntar på att jag ska producera så blir det lite kravfyllt.
Idag är Lars-Lennart Stenberg pensionär sedan 2015 efter 32 års anställning som konstlärare på Sunderbyns folkhögskola. När han vill hålla på med keramik pendlar Lars-Lennart till en atelje på Kronan där han hyr in sig två,tre dagar i veckan.
– Det funkar utmärkt. Inspirationen och lusten att skapa har också återkommit mer och mer som pensionär.
Sista tjugo åren höll Lars-Lennart Stenberg på med keramik på folkhögskolan och fokus just nu är också mest på skulpturer. Några som finns med i Bodenutställningen har Stenberg haft med på andra utställningar, som "People" hos Galleri Lindbergs i Luleå 2016.
– Skulpturer är väl det som jag prioriterar just nu. Jag återskapar inte bara människomotiv utan även abstrakt keramikkonst. Det är upp till betraktaren att själva fundera ut vad det föreställer.
Är du impulsiv eftersom din utställning heter impulser?– Ja, kanske, för jag får impulser när jag håller på att skapa. Det kanske handlar om en liten tanke, sedan får jag en annan idé när jag håller på som ger lusten att göra just den formen.
Lars-Lennart Stenberg har också med några akvareller och blyertsteckningar.
– Jag målar det som jag känner för och har framför mig. Som domherren i snön eller huset från Kukkola som jag tecknat från olika vinklar. Det finns ju lite historia och tankar kring huset.
Han lyfter upp den resliga mansfiguren iklädd keps, rock och en liten väska. Skulpturen är placerad nedanför de två tavlorna.
– Jag har försökt avbilda en skulptur som historiskt sett ska passa ihop med dem som kunde tänkas bo i huset. Jag vet det var två farbröder, som jag mest såg på håll. De var lite speciella. Jag minns klädseln, hur de rörde sig, den stöppliga gången på väg till affären.Jag har velat återskapa bilden med både teckning och skulptur för helhetens skull.
Som gammal konstlärare har han givetvis bjudit in sina gamla elever till utställningen liksom nya elever.
– Jag går in och vikarierar när det behövs på folkhögskolan vilket jag gjorde nyss. Så jag har satt upp en utställningslapp även på skolan, säger pensionären Lars-Lennart Stenberg.