Maskinella sanningar inget att lita på

Kultur och Nöje2016-11-19 06:00

Det sägs att det var lögnerna på Internet som avgjorde presidentvalet i USA. Valrörelsen speglade medievärldens förvandling. Falska nyheter och desinformation får en spridning som de aldrig tidigare. De sociala medierna spred lögner om presidentkandidaterna. Den som sökte på valresultatet hos Google fick överst på listan en bluffhemsida som utropade att Donald Trump fick flest röster. Det fick han ju inte, Hilary Clinton fick fler men förlorade valet ändå.

Internets sökmotorer har inget som stoppar lögner och falska uppgifter. Facebook, Google och de andra aktörerna har ingen renhållning, inga redaktörer. Det som funnits i snart 400 år inom dagspressen tycks fram till november 2016 har varit något fullständigt okänt för skaparna av de sociala medierna.

Nu kan vi läsa i en av de redaktörförsedda dagstidningarna att Google lärt av presidentvalet, att det måste finnas en kontroll av vad som släpps ut i sökresultaten. Redaktörer? Nej, en programmerad robot som tränar sig själv till gott omdöme. En omdömesgill maskin ska garantera sanningen.

Sedan är frågan om Googles robotkontrollerade sanning är något att lita på. De som vill sprida lögner kan också själva skapa algoritmer. Putin lär redan ha en egen röd armé av Internetlögnare och kan säkert överlista Googles sanningskontroll. Så nu väntar ett kallt krig också i cyberspace och med algoritmer som vapen.

Facebooks skapare Mark Zuckerberg avfärdar kravet på att skilja sanning från lögn. Det skulle bli så svåra gränsdragningar. Varje beslut skulle anklagas för att vara politiserat. Ja, vadå politiserat? Det klarar ju pressen, radio och tv varje dag i sin nyhetsvärdering och kontroll av fakta.

De tre etablerade medierna har människor och inte algoritmer som avgör vad som sprids. Ännu så länge, men robotskrivare är på väg in på redaktionerna. Ännu får de bara skriva enkla saker, som sportreferat, men rätt vad det är tar över nyhetsvärderingen. Vem ska vi då lita på?

Förståsigpåarna säger att Google och Facebook kommer att få en betydande roll i det svenska riksdagsvalet om två år. Då väntar en Trumplogik där de mest skruvade inläggen blir spridda och lästa. Det blir ett rakt rör av okväden mot motståndarna från Moderaternas kommunikationsavdelning. Ordet är fritt och de behöver inte vara sant. De kan också skapas av Putins röda internetarmé.

Då gäller det, kära medborgare, att inse att Facebook eller Google inte är några sanningsmaskiner, ingen motsvarighet till Rapport, Dagens Nyheter eller NSD, det som föraktfullt brukar kallas ”gammelmedia”. Annars ligger vägen öppen för en populist som lockar med löften hen inte kan hålla, som är långtifrån politiskt korrekt och saknar politisk oanständighet. Då har vi snart en liten svensk Trump i Rosenbad.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!