Maten som grund för medkänsla

Kultur och Nöje2014-09-24 03:06

Mat är mer än bara mat. Mer än bara atomer placerade i ätbara kombinationer, mer än bara ett repetitivt, tvunget inslag i vår vardag. Mer än bara ett sätt att överleva. Mat är en form av tröst: från den dumpade singelns obligatoriska glasskartong till sjuklingens företräde att bestämma kvällens middag.

Att använda mat som ett medel för tröst är dock behäftat med en viss skam – något som vi ursäktar genom att skylla på speciella omständigheter som krossade hjärtan, bakishjärnor eller virusangripna kroppar. Ständigt uppmanas vi att frigöra oss från vårt känslomässiga förhållande till mat; lära oss skilja mellan hunger och sug. Mellan hunger och inre tomhet. Mellan vad vår kropp behöver och vad vår kropp säger att den behöver.

Samtidigt har en ny inriktning börjat göra sig hörd inom självhjälpsbranschen: självmedkänsla. Istället för att jaga efter självkänsla ska vi nu praktisera medkänsla. Genom att vara förstående, vänliga och stöttande gentemot oss själva kan vi göra att livet känns lite lättare, lite roligare. Vi ska helt enkelt vara våra egna bästa vänner.

Är inte mat den enklaste och mest basala formen av medkänsla – till andra som till en själv? Lotta Lundgren beskrev mat som en form av uttryck, som kan avläsas som ett tecken på relationen mellan den som serverar maten och den som äter maten. Att laga mat är att göra ett intryck. Om man inte längre bryr sig överhuvudtaget kanske det är dags att gå vidare, vilket tyvärr är det inte ett alternativ när det gäller dig själv.

Så, det behöver inte vara fint. Det behöver bara vara för jävla gott. Och medan vi funderar på vad medkänsla egentligen är och hur man utövar det på bästa sätt finns det en sak som vi aldrig behöver ifrågasätta: mat. Vi kanske inte vet allting, men åtminstone det. Åtminstone det kan vi känna, den fysiska kärleken som mat utgör, om inte alltid i vår egen mat så i minnen av maten från vår barndom.

Kärlek är inte alltid abstrakt. Ibland är den bara där, otvivelaktigt, obestridd. Alldeles rörande självklar – i den omsorgsfulla paneringen av räkor.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!