Med fjällen som publik

Operasångerskan Lisbeth Sandberg från Haparanda tar klivet från de stora operascenerna ut i fjällvärlden. Nu startar hon en kurs för sångintresserade i Kebnekaise.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kultur och Nöje2008-06-14 06:00
En Julie Andrews som står med utbredda armar och sjunger den klingande strofen; "The Hills are Alive with the Sound of Music" är det första som dyker upp i mitt huvud när Lisbeth Sandberg presenterar sitt nya koncept; sångkurs i fjällen.
När jag berättar vad jag tänker på skrattar hon och säger att hon håller med.
- Det är fantastiskt att sjunga i naturen. Och jag är verkligen en riktig naturmänniska, jag har till och med nys gått en kurs i friluftspedagogik, berättar hon.
Som operasångerska och i grunden sångpedagog blev det naturligt för Sandberg att försöka hitta en kombination där hon också kunde införliva sitt naturintresse. Och nu startar hon en kurs på Kebnekaise fjällstation, riktad till korister, solosångare och nybörjare.
- Man blir avslappnad av att vara i naturen, och att stressa av är ju något som de allra flesta människor behöver i dag. Avslappning är också en mycket viktig del när man är sångare. När jag studerade för Anna Sims i London var hennes andningsövningar nästan Tai chi-aktiga, och det är väldigt effektivt.
Tanken med kursen är att en viss del av sånglektionerna till och med ska ske utomhus.
- Dessutom kommer det att bli lite föredrag om sång, lekfulla sångdramaövningar och förstås individuella sånglektioner, säger Sandberg.

Och bara för att kursen ges på en fjällstation behöver man inte vara atlet. För den som har svårt att röra sig går det ordna med helikoptertransport. Inte heller behöver man vara "riktig" sångare.
Kan man vara helt tondöv också?
- Alltså, jag tror faktiskt inte på tondövhet. Bland alla de människor jag har träffat och undervisat har det funnits två som har haft svårt att sjunga rent. Och det berodde mest på koncentrationssvårigheter. Alla ser olika ut i halsen och har olika stämband - det är ju därför vi låter olika - men alla kan lära sig sjunga. Sedan kanske man kan vara mer eller mindre begåvad, alla kanske inte kan bli professionella sångare. Men å andra sidan är det ju inte alla som kan bli elitidrottare heller. Ser du sedan på popbranschen så kan du ju faktiskt sjunga både hest, falskt och fult och ändå bli stjärna, det handlar mest om din rösts personlighet, säger Sandberg.
- Sedan tycker jag att det är jätteroligt att undervisa både avancerade sångare och nybörjare. De som är "nykläckta" sångare upptäcker så mycket under sin första kurs, och det är jätteroligt att se och väldigt inspirerande för mig.

Lisbeth Sandberg delar sin tid mellan Haparanda och Stockholm. Då får hon tillgång både till barndomssomrarnas natur och storstadens puls.
- Men det är också roligt att det händer så mycket i Haparanda nu - det finns verkligen en riktig nybyggaranda. Men det har förstås alltid varit en gränsstad som haft en ständig inströmning av nya influenser, och därför känns det som om människorna är väldigt öppna och det är lätt att kläcka nya idéer.
Just nu planerar hon också framtida turnéer med romansopera till hösten. Och så arbetar hon vidare på sin egen musik.

- Jag tror att det är ovanligt att klassiska sångare sjunger musik de skrivit själv. Visserligen är det inga avancerade saker jag skriver, utan mest enklare saker som visor och musikalinspirerade låtar. Men jag fick stående ovationer när jag sjöng min egen låt i Haparanda och det var jätteroligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!