Med smak för osmakligt konstfoto

Konstfoto är inte bara estetiska svartvita betraktelser. Ibland kan det också vara det fula och det icke tilltalande. "Jag gillar när saker är osmakliga och lite geggiga", säger konstnären Simon Berg från Boden.

En ugnsbakad korv kan vara smaskig, men ogratinerad och i närbild kan den se rätt osmaklig ut. Fotografen Simon                                 Berg letar efter det icke tillrättalagda i sin konst. Foto: Simon Berg

En ugnsbakad korv kan vara smaskig, men ogratinerad och i närbild kan den se rätt osmaklig ut. Fotografen Simon Berg letar efter det icke tillrättalagda i sin konst. Foto: Simon Berg

Foto:

Kultur och Nöje2009-10-22 06:00
När NSD talar med Simon Berg befinner han sig på en starkt trafikerad gata någonstans i Göteborg. Det är där han bor nu, medan han studerar på Fotohögskolan i Göteborg.
Vägen dit har gått från uppväxten i Boden via Mediegymnasium i Skellefteå och diverse folkhögskolor.
- Göteborg har den enda fotoutbildningen på högskolenivå där inriktningen är konstnärlig. Det var dit jag ville - jag har aldrig känt någon dragning till reportagevärlden, säger han.
På fotoutbildningen läser han bland annat konstteori och filosofi.
- Tanken är ju att vi ska bli konstnärer.

Simon Berg är just nu aktuell med boken Apan är rädd - en konstnärlig fotobok. Bilderna är som en knytnäve rakt i ansiktet - flottiga pizzabitar, håriga mansben, cigarettfimpar i en burk med vatten. Realism i sin mest osminkade form, med andra ord.
- Jag tror att det handlar om det primitiva hos oss människor - att vi faktiskt bara är apor i kostym. man kan se alla saker på olika sätt - en maträtt kan vara jättesnyggt fotad på en bild, men den kan också se rå och osmaklig ut. Fotografi är ett utmärkt sätt att använda för att skildra det där, jag kan vrida det på ett speciellt sätt för att få fram det jag söker.
Det han söker är just det icke tillrättalagda.
- Man reagerar sällan på saker som ser osmakliga eller bisarra ut i verkligheten, men på bild blir de uppenbara och tvingar en till att reflektera kring vad man egentligen ser.
För att ställa saken på sin spets har Simon Berg också gjort en serie med samlartallrikar. Billiga, med maskindiskbar plast och guldöverdragna detaljer.
- Jag tänker mig att samlartallrikar måste vara vårt samhälles ikon för det smaklösa.
Är det då ett ironiskt utspel över kitschen?
- Nej, jag tror snarare att det handlar om sarkasm mot ironin. Man har pratat så mycket om den ironiska generationen, men jag är ju 80-talist och borde tillhöra någon slags moralisk generation. Fast jag vill inte säga att jag är som Gustav Fridolin direkt.
En slags post-ironisk generation då?
- Man måste göra något nytt, tror jag. Det går inte att göra någon ironiskt kring samlartallrikar för alla förväntar sig att man är ironisk om man gör det. Däremot kan man göra en kommentar kring att man förväntas skildra samlartallrikar ironiskt.

Apan är rädd ges ut av förlaget Black Books Publishing, som egentligen inte är ett förlag med den klassiska definitionen. Simon Berg är också en av de som medverkar i Black Book-projektet.
- Meningen är att det ska vara ett sätt att förmedla artist books, alltså konstärliga böcker som har ett högre konstnärligt värde än ett kommersiellt. Istället för att var och en ska kämpa på egen hand är vi några som har gått ihop och jobbar för varandra med olika arbetsuppgifter som var och en av oss är bra på. På så sätt drar vi med varandra och når en större publik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!