Museer samarbetar med nätjättar

Rembrandts "Batavernas trohetsed till Claudius Civilis" är ett av de konstverk som Nationalmuseum lägger ut på Google Art Project. Per Hedström, biträdande chef för samlingarna på museet, Googles kommunikationschef Emma Stjernlöf och överintendent Berndt Arell är nöjda med samarbetet.

Rembrandts "Batavernas trohetsed till Claudius Civilis" är ett av de konstverk som Nationalmuseum lägger ut på Google Art Project. Per Hedström, biträdande chef för samlingarna på museet, Googles kommunikationschef Emma Stjernlöf och överintendent Berndt Arell är nöjda med samarbetet.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Kultur och Nöje2012-04-10 06:00

Åtta svenska museer, med Nationalmuseum i spetsen, tar plats i storsatsningen Google Art Project. Men Nationalmuseum vill inte satsa allt på en nätjätte. Nu inleds också ett samarbete med Wikipedia och Wikimedia.

- Vi har varit jättenoggranna med att vi också lämnar andra dörrar öppna. Google har på inget sätt fått ensamrätt till vår närvaro på nätet, säger överintendent Berndt Arell.

Projektet startade redan förra året, då i samarbete med 17 utvalda internationella gallerier och museer.

I den andra fasen har antalet vuxit till 151 konstinstitutioner som tillsammans tillgängliggör 30 000 konstverk på nätet. Att Moma i New York, Tate Gallery i London och Uffizierna i Florens var med från början bidrog till att Nationalmuseum tackade ja till att delta - men det allra mest lockande med projektet var möjligheten att nå ut, konstaterar Berndt Arell.

- Det viktigaste för oss är att det ökar tillgängligheten till samlingarna. Vi hoppas att vi genom den här andra inkörsporten också kan nå ut till nya målgrupper, sådana som inte hittar direkt till vår hemsida.

Men Google är inte museernas enda nya samarbetspartner. Centralmuseernas samarbetsråd, där Nationalmuseum ingår, beslutade nyligen att inleda ett samarbete med Wikipedia och Wikimedia. Även där kommer museerna att bidra med bilder och texter kring verk ur sina samlingar på nätet.

- Tillsammans kommer vi att lyfta fram verk ur samlingarna. Vi tror att man ska finnas på olika arenor, inte bara välja en och satsa allt på den, utan röra sig i hela den digitala världen, säger Berndt Arell.

I en första vända har Nationalmuseum valt att lägga ut 70 av sina konstverk på sajten. Några av dem är museets mest kända - som Rembrandts Batavernas trohetsed till Claudius Civilis och Renoirs La Grenouillère. Andra är relativt okända även för en svensk publik: som Fanny Brates Namnsdag.

- Vi vill visa upp vår specifika profil så det är mycket svensk konst och vi har särskilt valt att ha många verk av kvinnliga konstnärer. Det här är en möjlighet för oss att visa det är som speciellt för oss och som inte finns någon annanstans, säger Per Hedström, biträdande chef för samlingarna på Nationalmuseum.

Fakta/Googles projekt

Projekten Google Books och Google News har fått hård kritik för att de anses ha brutit mot europeisk upphovsrätt. I fallet Google Art Project har museerna själva valt ut de konstverk som ska visas på nätet. I regel har man då lyft fram konst som är äldre än 70 år och på sådana sätt sluppit upphovrättsdiskussionen.

På Google Art Project kan man se omkring 30 000 konstverk från hela världen. På vissa museer går det att surfa runt i salarna med hjälp av Googles street-view-teknik och zooma in på enskilda konstverk i extrem närbild. Just de tekniska lösningarna finns ännu inte på Nationalmuseums del av sajten, men kommer förmodligen att läggas till senare. Museet kommer också att lägga upp fler bilder av konstverk.

Fakta/Konstverken i urval Fanny Brate “Namnsdag" Bruno Liljefors “Rävfamilj" Carl Larsson “Till en liten vira" August Strindberg “Underlandet" Elsa Beskow “Sov du lilla videung, än så är det vinter" Hanna Pauli “Frukostdags" Anders Zorn “Midsommardans" Eugène Jansson “Riddarfjärden Stockholm" Judith Leyster “Gosse blåsande flöjt"

(Från Nationalmuseums del av Google Art Project) Fakta/Museerna i Google Art Project Från Sverige: Världskulturmuseerna (Östasiatiska, Etnografiska, Medelhavsmuseet och Världskulturmuseet), Nationalmuseum, Livrustkammaren, Hallwylska museet och Skoklosters slott.

Nya internationella museer: Bland annat Musée d’Orsay i Paris, Akropolismuseet i Aten, Kapitolinska museerna i Rom, Pusjkinmuseet i Moskva och Museet för islamisk konst i Qatar. //bilder:6

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!