Muséet utmanar med julbasar

Konsten kan behöva komma ut på marknaden. Det anser Aines konstmuseum i Torneå som varje år ordnar konstbasar mitt bland julmarknaderna.
- Museerna och gallerierna är elitistiska. Basaren lockar en annan publik till museet, säger museichefen Katriina Pietilä-Juntura.

Anna Klyroruchko, Viktoria Kondos och Oskar Larsson studerar konst vid Sverigefinska folklhögskolan i Haparanda och försökte sälja sin konst på Aines konstbasar i Torneå.

Anna Klyroruchko, Viktoria Kondos och Oskar Larsson studerar konst vid Sverigefinska folklhögskolan i Haparanda och försökte sälja sin konst på Aines konstbasar i Torneå.

Foto: Jan Bergsten

Kultur och Nöje2011-11-21 06:00

I år var det ett jubileum, den 20:e konstbasaren och den pågick under lördag och söndag. Denna gång hade ett 50-tal konstnärer och konsthantverkare ställt ut och eftersom det är en basar också till direkt försäljning. Basaren vänder sig till konstnärer och konsthantverkare i både Finland och Sverige.

- I år tror jag det är fem svenskar som finns med, säger Katriina Pietilä-Juntura.

Torneå och Aines konstmuseum är stolta över den årliga konstbasaren. Den är unik i Finland och konstförsäljning direkt på en marknad är ovanligt också i Sverige.

- Både i Rovaniemi och Jyväskylä har det gjorts liknande försök men det har inte gått så bra. Här kombinerar vi marknadsförsäljning med musik och uppträdanden. Det lockar folk.

Och det är många som lockats till det annars sparsamt besökta konstmuseet. Försäljningsborden skapar liv och kontakter med publiken och med andra konstnärer. Det är behållningen, för de konstnärer som NSD möter vittnar inte om någon stor försäljning.

- Hittills har jag sålt två verk. Jag har varit här i 15 år och det har varit bättre tidigare. Det är nog den ekonomiska situationen nu som gör folk rädda att köpa, säger Olli Moisio, som rest ända från Posio för att delta i basaren.

Posio ligger långt i öster, nästan vid ryska gränsen. Olli Moisio ställer ut både målningar och fotografier till försäljning.

Så långt har inte Kaisu Nissi rest, hon är bosatt i Uleåborg och ställer ut akrylmålningar. Hon ställer annars ut på gallerier i Helsingfors.

- Min man är från Torneå så jag får bo hos svärmor. Försäljningen skulle inte räcka till hotellrum. Men köparna här på basaren har en fördel för när jag säljer via gallerier blir priset det dubbla. Galleristen ska ju ha sin provision, säger hon och visar en duk med basar-priset 250 euro.

Men det är svårt att finna köpare för konstverk också i den halva prisklassen.

Sanna Haimila ställer ut kvinnoporträtt och landskap och konstaterar också att besökarna är många men köparna få.

- Men det är så roligt att få visa det man gjort. Basaren lockar de vanliga människorna att se konst, säger hon.

Haparandabon Kenneth Mikko ställer ut fotografier som han tagit av kalvande glaciärer på södra Island. Det är tredje gången han deltar i basaren.

- Det säljs kanske lite men man får mycket kontakter med andra konstnärer och besökare. Sedan kostar det ju bara 20 euro så det kan man ta in på det man säljer, säger han och har också böcker till försäljning.

Tre elever från Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda har också ett försäljningsbord och med internationell profil. Det är Anna Klyroruchko från Ukraina, Viktoria Kondos som betecknar sig som "halvgrek" och så helsvensken Oskar Larsson. Anna kommer från Ukraina och vill sälja en stor målning för 40 euro och som föreställer en naken man. Oskar har grafikblad i en pärm.

- Jag säljer porträtt för den som vill bli målad. Jag har en på gång nu, får se om han bestämmer sig, säger Viktoria efter basarens första dag.

Även om Viktoria Kondos inte kan göra någon affär på porträttmålningen, så är hon inte besviken.

- Det är så bra att få den här kontakten med publiken, säger hon.

Men visst kan det också finnas skäl att som konstnär marknadsanpassa sig. Marja-Leena Jaako från Risudden ställer ut akvareller som föreställer norrsken. "Nordic light" går hem bland utländska besökare.

- Jag bodde i 40 år i Kiruna och vi hade en stuga i Abisko. Där är norrskenet starkast, det målar jag och det bli tavlor som utlänningarna köper, säger den pensionerade bildläraren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!