Museiutredning kritiseras av Terramar

Bristande kommunikation mellan kulturdepartementet och Statens fastighetsverk, SFV. Det var den främsta orsaken till att förslaget till renovering av Nationalmuseum omedelbart förkastades av kulturministern. Så lyder företaget Terramar AS:s analys av vad som gick snett i samband med att förstudien om renoveringen av Nationalmuseum presenterades i april. Företaget har på uppdrag av SFV utrett ärendet.

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-07-14 06:00
Fastighetsverkets förslag innebar att museet skulle stängas i sju år för att renoveras till en kostnad av 775 miljoner kronor. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gav genast förslaget skarp kritik och avfärdade det som "orimligt". I juni gav regeringen Statens fastighetsverk i uppdrag att revidera förslaget.
Terramar konstaterar i sin utredning att det uppdrag som SFV fick av kulturdepartementet i april 2008 var kortfattat och inte angav några ekonomiska eller tidsmässiga ramar för projektet. Några ytterligare samtal eller korrespondens har inte hållits för att precisera uppdraget. Terramar tycker också att SFV tydligare kunde ha redogjort för varför renoveringen blev så dyr och varför museet måste hålla stängt under så lång period.

Ulf Tomner, fastighetschef på SFV, säger att liknande utvärderingar görs av de flesta av verkets projekt. Han tar fasta på kritiken, men ser hellre framåt mot det nya reviderade förslag som SFV ska lämna till kulturdepartementet den 14 augusti.
- Vi vill inte hålla på och grotta i misslyckandet, här gäller det att komma vidare. Det här ger infallsvinklar på hur vi ska komma vidare och när det gäller Nationalmuseum har vi redan gått in i nästa fas, säger han.
Tomner låter förstå att SFV den här gången troligen kommer att presentera flera olika kostnadsförslag på renoveringen.
Går det verkligen att pressa kostnaderna?
- Man kan reducera saker man gör, men man kan inte pressa kostnaderna. Det är det vi ska titta på i kompletteringarna, säger han.
Terramar har inte inhämtat några synpunkter från kulturdepartementet i sin rapport. Det beror, enligt Ulf Tomner, på att departementet inte haft tid att medverka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!