Nästan en Oscar
Foto: Göran Ström
Konsertorganisten Markus Wargh, en av Rubus-stipendiaterna, inledde landstingsfullmäktigemötet med ett improviserat stycke på elorgel. I juryns motivering stod också bland annat att Wargh tillhör den aboluta eliten när det gäller musikalisk improvisation. Sitt stipendium ska Wargh använda till fortsatta studier för Olivier Latry - organisten i Notre Dame, Paris.
- Jag skulle behöva någon som kan hjälpa mig vidare nu, och Latry är en av få som gör en internationell karriär. Det är alltid intressant med sådana som kan göra saker som fungerar publikmässigt, säger Wargh.
Han är fast besluten att fortsätta med improvisation,
- Det som är viktigt för mig i min musikaliska gärning är att musiken ska gå förbi hjärnan och rakt in i hjärtat. Det handlar inte om intellekt utan om att uppleva och känna. Det har ibland människor i denna intellektuella värld haft lite svårt att förstå, så jag har ofta fått gå min egen väg.
Ann-Helén Laestadius, född i Soppero men numera bosatt i Solna, är dagens andra stipendiat. Hon har varit verksam som journalist i 17 år, men blev nyligen författare i och med den prisbelönta ungdomsboken SMS från Soppero. Den handlar om svårigheterna med att ha dubbla identiteter - en fot i det svenska samhället och en i det samiska och att inte accepteras fullt ut i något av dem.
- Jag har velat uppmuntra alla som lever med dubbla kulturer, och få dem att förstå att de ska stå för den de är och inte låta någon annan definiera dem, säger Laestadius.
Pengarna kommer hon att använda för att fortsätta sitt arbete med att skriva en uppföljare till sin bok, samt en roman för vuxna som kommer att handla om en ung, samisk journalist.
Joar Tiberg är författare till tre reportageböcker och två diktsamlingar och får sitt stipenidum enligt juryns motivering för att han "vill gå längre i sitt skrivande och inte väjer för att bryta konventioner". Han är just nu aktuell med en översättning av en mongolisk diktsamling samt arbetar med en florapoesibok.
Konstnären Kerstin Hedström får stipendiet eftersom "hennes konst sällan tävlar om de kortsiktiga segrarna. Den vinner med tiden", som juryn skriver. Hedström ska använda pengarna till att fördjupa sig kring att bruka det som förbrukats. Hon har tidigare gjort konst av glasögon och gympaskor och arbetar just nu med att samla ihop uttjänta bäckpennor till en ny skultpur.
- Mångfalden tilltalar mig, och jag blir ständigt förvånad över de saker man aldrig ser. Till exempel i fallet med gympaskorna fascinerades jag av hur mycket tid människor lagt på att designa sulorna; färgmässigt, formmässigt och fuktionsmässigt - trots att de sällan syns.
Heders- och förtjänststipendiet tilldelades i år regissören, skådespelaren och scenografen Jalle Lindblad
- Det här är nog det närmaste en Oscar jag kan komma, säger han och skrattar.
Han har varit verksam i Norrbotten i snart 30 år.
- Jag kom till Norrbotten när jag hade bränt alla mina broar och beslöt mig för att ge mig själv en sista chans innan jag manligt och äktfinskt skulle gå upp på vinden för att hänga mig. Och det blev 30 lyckliga år!
Han kommer att använda pengarna för att fördjupa sig i arbetet med teatermasker.
- Det har blivit mer och mer maskelement i mina föreställningar, speciellt de barnföreställningar jag gjort. Och som scenograf är det underbart att göra barnteater, för man får använda så mycket härliga färger och former. Vi måste fostra en ny teatergeneration och jag hör inte till de som tycker att man ska börja med två skådespelare och en låda. Man ska bjuda barn på det bästa och största istället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!