Nördarnas revansch

För 30 år sedan var det ett skällsord, något man använde för att beskriva en hopplös tönt. I dag är det inte bara socialt accepterat. Det är till och med coolt att vara en riktig nörd.

1980-talets nörd. Killen som inte fick några tjejer. En tönt med udda intressen, fula kläder och tjocka glasögon.

1980-talets nörd. Killen som inte fick några tjejer. En tönt med udda intressen, fula kläder och tjocka glasögon.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2014-01-20 08:44

Schablonbilden av nörden föddes på 1980-talet, med amerikanska high school-filmer som Nördarna kommer i spetsen. Han – för det var oftast en man – var en lite för studiemotiverad person, i lite för stora glasögon, som förtrycktes av skolans tuffa, sportintresserade killar. En ständig förlorare som man skrattade åt.

Ett par decennium senare har allt förändrats. Forna tiders machohjältar har på 2000-talet ersatts av datasnillen som Bill Gates och Mark Zuckerberg. Internetkulturen har skapat en ny slags stjärna där det handlar om att vara så smart och skicklig som möjligt inom sitt specialområde. I Sverige har vi Daniel Ek som grundade Spotify och Markus Persson som står bakom succéspelet Minecraft. Deras nördiga intressen har gjort dem både rika och till hyllade förebilder.

Parallellt har udda intressen, som att samla på Spindelmannen-tidningar eller kunna allt om Harry Potter, blivit alltmer socialt accepterat. Inte minst med hjälp av Youtube, Facebook och andra globala sajter där likasinnade kan hitta varandra.

På Tekniska Museet i Stockholm finns sedan 2008 en hedersvägg döpt till Walk of the nerds. Där sitter ett hundratal porträtt på privatpersoner med så stor passion för sin hobby att de bjudits in till museets Nördcafé för att hålla föredrag om sitt brinnande intresse.

Bakom initiativet står "nördgeneralen" Nils Olander, intendent på museet.

– För fem år sedan märkte vi att det hade hänt något med ordet nörd. Det var inte längre belastande. När jag själv gick i skolan ville ingen bli kallad nörd. Då fick man ju inte träffa några tjejer, säger han.

Bland dem som förevigats på Walk of the nerds finns journalisten Johanna Koljonen som är rollspelsfantast, författaren och Augustprisvinnaren Bea Uusma som snöat in på Andrées polarexpedition till Nordpolen, Kristina Repa som vurmar för den udda kombinationen stickning och kärnkraft och Angelica Norgren som brinner för tv-spelskulturen och gjort karriär på den.

Angelica var fem år när hon fick sin första spelkonsol, en Amiga 500, av sin pappa. I mellanstadiet blev spelandet en allt viktigare del av hennes liv. Ibland kunde hon ställa väckarklockan på 06.00 för att hinna spela innan skolan.

– Jag hittade spel som Final fantasy där berättelserna och karaktärerna är viktiga, jag fastnade för att det fanns en ny värld att upptäcka, säger hon.

2007 började Angelica Norgren att blogga om spel under namnet Xboxflickan.

– Då pratade tjejer inte lika mycket om sitt spelintresse som killar gjorde. Jag tror att det fanns negativa sociala förväntningar och fördomar kring spel. Men jag skämdes inte, även om det inte var det första jag berättade när jag började högstadiet, säger hon.

I dag har Angelica Norgrens kunskaper tagit henne till programledarrollen i radions P3 Spel. Och hon har absolut inget emot att kallas nörd.

– Det har ju gått från att betyda tönt till att vara någon som är kunnig, passionerad och brinner för något. Jag kan verkligen omfamna ordet nörd och se att det finns så himla mycket kärlek i det – oavsett vad man nördar in på.

Nils Olander anser att nörden på många sätt har internet att tacka för sin starka ställning.

– Webben har gjort det möjligt att odla sin speciella kultur. När många går samman i en grupp bryter fenomenet till slut igenom och blir accepterat, säger han och jämför med gaykulturen och Prideveckan i Stockholm.

Fakta/Nörden i populärkulturen Fakta/Mindre nedsättande våren 2015

Tv – Big bang theory, amerikansk komediserie som driver med nördkulturen. Repriseras just nu i Kanal 5.

Dataspel – Minecraft, spelet som har sålts i miljontals exemplar och blivit en världssuccé, skapat av den svenske spelutvecklaren Markus Persson.

Film – Nördarna kommer, från 1984, skapade en schablonbild av nörden. En plugghäst i töntiga kläder och alldeles för stora glasögon. En svensk version är Lasse Åbergs rollfigur Stig-Helmer i Sällskapsresan.

Reklam – "Har ni fest eller?", citatet som var på var mans läppar när reklamfilmen rullade på bio i mitten av 1990-talet marknadsförde ett svenskt chipsmärke. Killen som frågade var urtypen av en nörd som ringde det tuffa killgänget för att stämma av kvällen, när bilden zoomade ut satt han själv med traktens skönheter i soffan.

Mode – Hipsterkulturen utvecklades av medelklassungdomar under 1990-talet som med svarta kappor, skägg och blå mössor på svaj gav sitt svar på det alltmer individfokuserade samhället. Kritiker menar att hipstern egentligen inte är en riktig nörd utan en snygg, välfriserad och ironisk låtsasnörd. (TT)

Begreppet nörd kommer från det amerikanska "nerd" och har använts sedan 1950-talet. I Svenska Akademiens ordlista (SAOL) står att läsa följande, kanske lite nördiga, definition av ordet nörd: "Enkelspårig och löjeväckande person, tönt". Enligt SAOL-redaktionen kommer ordet beskrivas mindre nedsättande från våren 2015. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!