Nudelsoppor som helar och stärker

Det finns en uppsjö olika typer av nudlar som passar i en smakrik soppa.

Det finns en uppsjö olika typer av nudlar som passar i en smakrik soppa.

Foto: BJ÷RN LINDGREN / SCANPIX

Kultur och Nöje2013-11-09 05:20

I går var det en sådan där dag. En dag när man knappt vill ta sig ur sängen. Ännu mindre ställa sig och laga mat. Halsen svider, huvudet värker och det gör ont i hela kroppen. Ändå är det inte läge att kalla sig sjuk. Bara hängig och håglös medan kroppen är satt på vänt.

Då uppenbarade sig räddningen. I form av en klarröd porslinsskål med het, kryddig, smakstark, vitlöksdoftande nudelsoppa. Två skedar chilistinn buljong och några pinntag nudlar senare var krafterna tillbaka. Varm i magen och varm i sinnet.

Inte konstigt att man i länder som Vietnam börjar varje morgon med nudelsoppa. Du stannar till med moppen vid en kärra på väg till jobbet. Där står en liten skrynklig tant som slevar upp hemkokt buljong, nudlar och drivor med färska örter i plastskålar. Du langar fram en ytterst modest penning, slafsar i dig hela härligheten och är styrkt och redo för en hård dags arbete.

Vi borde ta efter det där. Kanske inte till frukost, men ändå bemöda oss om att lägga på minnet att det finns en hel nudelvärld att upptäcka bortom de där femkronorspaketen man lever på under studentåren. För ärligt talat smakar de mest konstgjort.

Gör nudelsoppa på riktigt i stället. Så värst mycket svårare är det faktiskt inte. Med enkla medel och några vassa ingredienser kan du åstadkomma stärkande underverk i enklast tänkbara soppform.

Nudlarna gör dig dessutom rejält mätt på kuppen. Välj själv hur mycket du vill hysta i, själv gillar jag när det är mycket buljong och mindre mängd nudlar. Men det beror förstås på själva situationen och hur pass ynklig du känner dig. Det finns dessutom en mängd olika nudelsorter att tillgå. En rolig och billig upptäcktsresa.

Nudelsoppa är latmaskens bäste vän och botar det mesta. Allt från förkylning till diffus hopplöshetskänsla. Som extra bonus smakar det alldeles, alldeles fantastiskt. Snabbmat när den är som bäst.

Asiatisk nudelsoppa med kyckling Snabblax med nudlar och ingefärsbuljong Taiwanesisk nudelsoppa med lövbiff

2 portioner, 20 min

Smakrikt, stärkande och sanslöst gott. Reglera mängden nudlar efter tycke och smak.

cirka 200 g nudlar, t ex udon

1 l kycklingbuljong

1 kycklingbröst, à cirka 150 g

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk sesamolja

2 msk japansk soja

2 msk sake, sherry eller vitt vin

1 msk finhackad ingefära

ev. 1 liten burk majs à 150 g

1 röd chili, strimlad (ev. urkärnad)

2 salladslökar, finskurna

1/2 påse babyspenat

1 dl sockerärter

Hetta upp kycklingbuljongen i en stor kastrull. Strimla kycklingbröstet och fräs i stekpanna med vitlök i sesamolja tills köttet vitnat. Tillsätt sedan soja och vin och låt det koka ihop lite. Häll ned alltsammans i buljongen.

Tillsätt ingefära, ev. majs, chili, salladslök, spenat, nudlar och sockerärter. Låt sjuda i någon minut tills nudlarna är genomkokta.

Häll upp i skålar och servera med sked och pinnar.

2 portioner, 15 min

Här behöver laxen inte mer än ned och vända i den ljuvliga buljongen. Reglera mängden nudlar efter tycke och smak.

ca 200 g nudlar, t ex soba

1 liter kycklingbuljong

2 stjälkar citrongräs, skurna i bitar

5 cm färsk ingefära, i bitar

1 msk japansk soja

2 tsk fisksås

1 knippa grön sparris

2 portionsbitar lax, utan skinn

inlagd ingefära, gari

1 kruka koriander

1 kruka färsk mynta

Koka upp buljong, citrongräs, ingefära, soja och fisksås. Sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter. Lyft upp och kasta citrongräs och ingefära. Tillsätt nudlarna och koka enligt anvisningarna på paketet. Lyft upp nudlarna och fördela dem i skålarna.

Bryt av ändarna av sparrisen. Skär stjälkarna i bitar och dela laxbitarna rakt av.

Lägg sparrisen i buljongen och koka i 1 minut, lägg sedan ned laxen och ta bort kastrullen från plattan. Placera lax och sparris ovanpå nudlarna och slå över buljongen. Garnera med inlagd ingefära, koriander och mynta.

2 portioner, 30 min

En otroligt välsmakande och kryddstinn buljong som stärker både kropp och själ. Reglera mängden nudlar efter tycke och smak.

cirka 200 g nudlar, t ex ägg- el bovete

12 dl kycklingbuljong

3-4 vitlöksklyftor, tunt skivade

3 cm ingefära, finhackad

4 salladslökar, strimlade

1 plommontomat, i kvartar

1 tsk malen eller hel koriander

1 1/2 msk farinsocker

3 stjärnanis

1 röd chili, strimlad och ev. urkärnad

1 dl risvin eller vitt vin

3 msk japansk soja

1 stånd bok choy eller broccoli

cirka 200 g lövbiff

1 kruka färsk koriander

Koka upp buljong, vitlök, ingefära, salladslök, tomat, koriander, farinsocker, stjärnanis, chili, vin och soja i en kastrull. Låt sjuda i 20 min.

Skär bok choy eller broccoli i mindre bitar och lägg ner i buljongen tillsammans med nudlar. Koka enligt anvisningarna på paketet.

Strimla lövbiffen och lägg ned i buljongen. Låt stå i 2 minuter.

Skeda upp i djupa skålar. Garnera med koriander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!